CSAT a retrimis la Guvern fara nici un fel de aviz legile sigurantei nationale. Se deruleaza, astfel, inca un episod din lupta dintre Palate.

Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a dezvaluit luni seara ca pachetul de legi pr
CSAT a retrimis la Guvern fara nici un fel de aviz legile sigurantei nationale. Se deruleaza, astfel, inca un episod din lupta dintre Palate.

Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a dezvaluit luni seara ca pachetul de legi privind siguranta nationala a fost retrimis Executivului. "Le-a retrimis secretarul CSAT, Ion Oprisor, cu o scrisoare de trei sferturi de pagina, care, probabil, contine observatiile si ideile sale personale", a spus Radu Stroe. Motivul invocat de Cotroceni? Proiectele de lege nu au avizele SRI, SIE si SPP. "Adresa CSAT ar putea fi interpretata inclusiv ca un aviz negativ. Au trecut trei luni si CSAT nu si-a dat avizul. CSAT trebuia sa se intruneasca si sa dea, macar, aviz negativ", a precizat Stroe, care a adaugat ca "serviciile nu aveau de ce sa isi dea avizul".

"Am avut toate avizele necesare"

Stroe a mentionat ca reprezentantii serviciilor secrete nu agreeaza varianta adoptata de Guvern, pentru ca au fost eliminate drepturile acestora de a desfasura activitati comerciale si de a dezvolta actiunile facute sub acoperire. Pozitia lui Stroe este sustinuta si de Stejarel Olaru, consilier pe probleme de securitate al premierului: "Din punct de vedere legal, noi am avut toate avizele necesare si aceasta tergiversare nu ni se pare corecta".

Secretarul general al Guvernului a calificat pozitia Presedintiei drept una abuziva, al carei unic scop ar fi sa traga de timp, si s-a intrebat de ce pachetul legislativ nu a fost discutat in sedinta CSAT din 20 decembrie 2006.

Reamintim ca presedintele Basescu declarase, dupa ultima sedinta a CSAT, ca legile sigurantei, in forma trimisa de Guvern, necesita modificari consistente si a precizat ca nu va ceda in fata unor "elogii ieftine" in favoarea transparentei, deoarece "serviciile de informatii ale unei tari nu pot lucra ca niste ONG-uri".

Liberalii vor legiferare proprie

Liberalul Bogdan Olteanu il acuza pe Traian Basescu ca "ignora" interesul national si "intirzie nepermis de mult" adoptarea acestor legi. Olteanu a mentionat ca, "in prima sedinta a Biroului Politic al PNL, va propune ca parlamentarii liberali sa preia proiectele Guvernului ca initiative proprii, pentru a le introduce rapid in dezbaterea Legislativului". Propunerea are sanse de reusita, deoarece si premierul Tariceanu impartaseste ideea.

Intentii similare are si PSD. Presedintele acestui partid, Mircea Geoana, a declarat ieri ca "situatia creata de retrimiterea de catre CSAT la Guvern a legilor sigurantei fara acordarea unui aviz poate fi transata doar in Parlament, acolo unde PSD va propune propria varianta asupra acestui pachet legislativ". Geoana a apreciat ca "ne aflam" in fata unui nou episod al luptei dintre Palate.

UDMR, diplomat

Numarul 1 din UDMR, Marko Bela, a adoptat o pozitie diplomatica: "Daca in lege este inclusa obligatia solicitarii unui aviz din partea unei institutii, atunci acest lucru implica obligatia institutiei de a da un aviz pozitiv sau negativ". El a precizat ca UDMR a fost de acord cu varianta Guvernului in ceea ce priveste principiile pachetului legislativ aflat in disputa.

O pozitie apropiata de Traian Basescu o are vicele PRM, Lucian Bolcas: "Este cu adevarat o problema, daca legile vin in Parlament fara avizul CSAT, care este obligatoriu".

PD merge, firesc, pe mina presedintelui Contactat de "Cotidianul", vicepresedintele PD Cezar Preda sustine ca este important "sa fie respectat circuitul legal al acestei legi". Daca legile vor ajunge totusi in Parlament, PD va respecta punctul de vedere al sefului statului. "In principiu noi vom respecta varianta ceruta de presedintele Traian Basescu."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.