Prima incercare serioasa de instalare a iernii in Romania va fi in 2 - 3 februarie, atunci cand la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua, in timp ce temperaturile vor scadea sensibil, a declarat, Ion Sandu, directorul Administratiei N
Prima incercare serioasa de instalare a iernii in Romania va fi in 2 - 3 februarie, atunci cand la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua, in timp ce temperaturile vor scadea sensibil, a declarat, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), ieri, intr-o conferinta de presa.
Sandu a afirmat ca, desi peste doua zile vremea se va raci si, pentru scurt timp, va ninge la munte, va ploua in restul tarii, iar temperaturile vor scadea, aceste cateva zile vor fi urmate de altele de incalzire, "exact la fel ca ultimele zile". "Dupa aceasta a doua perioada de vreme frumoasa, in 2 februarie vremea va capata adevaratul aspect de iarna. Va fi prima tentativa serioasa de instalare a iernii in Romania din acest an. Va ninge abundent la munte, va ploua in restul tarii, iar timp de mai multe zile temperaturile vor fi scazute", a spus Ion Sandu. Acesta nu a putut preciza cat timp vremea va avea aspect de iarna in Romania.
Cat priveste anul 2007, seful ANM il "vede" cu temperaturi mai ridicate decat media multianuala, marcat in principiu de seceta, dar care ar putea fi presarat de fenomene cu intensitate amplificata, chiar extreme. "Ne asteptam la vanturi foarte puternice, pe termen scurt", a spus Sandu. ANM a elaborat estimari pentru urmatoarele patru luni. Astfel, temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate cu doua-cinci grade fata de media multianuala pentru fiecare luna in parte, in aprilie ajungandu-se aproape la un regim termic normal. ANM mai precizeaza ca precipitatiile se vor situa, pana in mai, "in general in limite normale", cu exceptia unor anumite zone ale tarii, unde ar putea depasi valorile de referinta multianuale.
Atat ministrul Mediului Sulfina Barbu, cat si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor Victor Paul Dobre, prezenti la conferinta de presa de marti, au declarat ca, in principiu, autoritatile sunt "mai pregatite" decat in trecut pentru a interveni in cazul unor situatii de urgenta cauzate de fenomenele meteorologice extreme asteptate in acest an. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.