Cristian David a facut ieri public, in sfirsit, raportul RAAPPS: peste cinci miliarde de lei vechi a platit RAAPPS unor firme de avocatura in intervalul 2000-2006. Controlul guvernamental zice ca fara rost.

„Gradul de dificultate al litigiilor in care era implicata Regia nu justifica, in cele mai multe cazuri, externalizarea serviciilor de asistenta juridica. RAAPPS are 21 de juristi care se puteau ocupa de cazuri", a spus Cristian David, seful Corpului de Control. El a precizat ca va propune Regiei sa ia masuri pentru recuperarea sumelor achitate nejustificat.

Udrea a luat jumatate din bani

Din 2000 pina in prezent, Regia a semnat 23 de contracte cu sapte firme de avocatura carora le-a platit 5,113 miliarde de lei. „Onorariile au fost acceptate arbitrar de RAAPPS, neputindu-se justifica diferentele foarte mari intre avocati diferiti, dar cauze asemanatoare. In unele cazuri, onorariile au avut un cuantum disproportionat in raport cu complexitatea cauzelor si au fost achitate fara a exista vreo dovada a serviciilor prestate", a spus David.

De la Regie, cei mai multi bani a luat fostul consilier prezidential Elena Udrea, care prin cabinetul sau de avocatura a semnat 12 contracte. Ea a luat aproape jumatate din intreaga suma platita de RAAPPS in sase ani, desi a prestat servicii juridice doar timp de doi ani. „Dintre procesele la care Elena Udrea a fost avocatul Regiei, doar unul s-a solutionat pozitiv pentru RAAPPS, si acesta pentru ca cealalta parte a renuntat la judecata. Un caz si mai grav a fost cel in care la o zi dupa semnarea contractului dintre Udrea si Regie cauza a fost suspendata de Tribunalul Bucuresti si deci a ramas fara obiect. Totusi, Elena Udrea a primit 250 de milioane de lei dupa patru luni de la incheierea contractului", a precizat Cristian David.

Inca sase firme au incheiat contracte

Printre firmele de avocatura care au primit bani de la RAAPPS se numara SCPA Grigore Simion si Asociatii (cu patru contracte si onorariul in valoare de aproape 1,9 miliarde de lei), SCPA Tuca, Zbarcea si Asociatii (doua contracte cu onorarii de 400 de milioane de lei), SCPA Musat si Asociatii (un contract cu onorariul de 310 milioane de lei), SCPA Stefanica, Dutu si Asociatii (un contract pentru care a primit 215 milioane de lei), CIA Deleanu Vasile (un contract cu un onorariu de 20 de milioane de lei) si CIA Maria Roman (un contract de cinci milioane de lei).

Control la imobile Corpul de Control al Guvernului va da publicitatii un raport si cu privire la situatia imobilelor RAAPPS ocupate de clienti de lux despre care „Cotidianul" a scris in urma cu citeva luni. „In doua saptamini vom finaliza controalele privind activele imobiliare ale RAAPPS, contractele de inchiriere, instrainarea unor active imobiliare si comerciale, asocierea in participatiune a RAAPPS la proiectul Dracula Park si retrocedarea imobilelor aflate in posesia RAAPPS", a spus David.

RAAPPS, fara sef Directorul general al RAAPPS va fi suspendat din functie, la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu, cit timp Corpul de Control al Guvernului va investiga legalitatea procedurilor derulate de Regie pentru incheierea contractelor de asociere in participatiune pentru Complexul Agrozootehnic Vlasia si Complexul rezidential din Bdul Expozitiei. In plus, seful SGG, Radu Stroe, a dispus suspendarea, incepind cu 15 ianuarie, a tuturor procedurilor aflate in derulare pentru incheierea unor contracte privind cele doua obiective.

Cum se apara Elena „Asa-zisul raport dat publicitatii de reprezentantul Guvernului confirma faptul ca toate contractele dintre firma de avocatura pe care o conduc si RAAPPS au fost incheiate cu respectarea intocmai a prevederilor legale. Documentul contine insa foarte multe informatii tendentioase si trunchiate, in ceea ce ma priveste si in legatura cu colaborarea dintre Cabinetul de avocatura pe care il conduc si RAAPPS. In cauza privind dosarul de faliment RAAPPS versus TBNI, Cabinetul de avocatura pe care il conduc a reusit inscrierea Regiei la masa credala pentru suma de 79.757.212.370 lei vechi si 1.420.330,83 dolari. Mai trebuie spus ca in dosarul privind litigiul cu societatea din Franta nu am fost angajata sa reprezint Regia in instantele franceze, ci doar in ceea ce priveste desfasurarea procedurilor juridice de pe teritoriul Romaniei. In primul dosar in care am reprezentat Regia am cistigat pentru RAAPPS 1,4 miliarde de lei vechi, iar onorariul a fost de 30 de milioane de lei vechi. Este un alt aspect pe care dl David l-a omis. In plus, cele 12 contracte despre care s-a vorbit se refereau, de fapt, doar la 8 cauze, iar valoarea totala a litigiilor pentru care am reprezentat RAAPPS a fost de circa 250 de miliarde de lei vechi."