Fidel Castro este in stare grava din cauza unei infectii la intestinul gros, dupa trei operatii ratate si complicatii care au degenerat in peritonita, spun surse medicale citate de ziarul spaniol „El Pais".

Informatiile potrivit carora Fidel Castro ar avea cancer au fost infirmate de medicul spaniol care l-a ingrijit, dar este clar ca starea dictatorului cubanez in virsta de 80 de ani se inrautateste pe zi ce trece, pentru ca inciziile operatiilor la canalul biliar nu s-au cicatrizat, iar in 80% dintre cazuri deznodamintul este moartea. Totusi, oficialii cubanezi au dezmintit iminenta mortii. De peste 6 luni, Castro a predat, cu titlu temporar, puterea fratelui sau, Raul Castro.

Ratiile stimuleaza imaginatia cubanezilor

In timp ce liderul zace bolnav, s-au implinit 45 de ani de cind cubanezii au cartele de ratii pentru orez. „Nimeni nu moare de foame in Cuba, cu ratia de orez, dar nici nu poti trai numai cu asta", spun oamenii. Orezul a devenit laitmotivul zilelor, lucru care le-a stimulat cubanezilor imaginatia culinara, ca raspuns la intrebarea: cu ce sa gatim orezul ca sa nu ne plictisim si sa iesim cit mai ieftin?

Majoritatea cubanezilor cistiga echivalentul a 12 dolari pe luna, iar la „bodegas" - mici magazine de stat, un litru de ulei este 2 dolari, jumatate kg de carne de vita costa 5 dolari.

Jonglerii de supravietuire

Aproape fiecare cubanez are o slujba „la negru" ca sa-si completeze veniturile de la stat, insuficiente pentru un trai decent. Pensiona-rii, de exemplu, cumpara ziare si le revind, iar conationalii lor le cumpara la suprapret, considerind ca ofera un fel de asistenta sociala. O alta constanta o reprezinta taxiurile „la negru". La cele mai multe hoteluri cubaneze, micul-dejun de simbata cuprinde pui prajit. Nu pentru ca ar fi ceva traditional in Cuba, dar angajatii hotelurilor stiu ca strainii nu-s obisnuiti sa manince ceva atit de greu la prima ora a zilei, asa ca, evident, carnea ramine pentru ei si au ce duce acasa in weekend.