Dupa gradul de libertate al economiei, Romania a urcat in prima jumatate a clasamentului mondial.

Romania ocupa locul 67 din 157 de state in clasamentul privind libertatea economiei realizat de Fundatia Heritage si "Wall Street Journal",
Dupa gradul de libertate al economiei, Romania a urcat in prima jumatate a clasamentului mondial.

Romania ocupa locul 67 din 157 de state in clasamentul privind libertatea economiei realizat de Fundatia Heritage si "Wall Street Journal", comparativ cu pozitia 92 in anul 2006, evolutia reflectind, partial, modificari in unele aspecte ale metodologiei de calcul. Economia romaneasca este libera in proportie de 61,3%, cu 2,3 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in 2006, fiind incadrata in categoria economiilor cu un grad moderat de libertate, potrivit raportului publicat ieri de Fundatia Heritage. In anul 1995, libertatea economica depasea usor nivelul de 40%. In Europa, Romania ocupa locul 31 din 41 de state, iar punctajul se plaseaza cu mult sub valoarea medie la nivel regional. Clasamentul este intocmit pe baza unor punctaje, cuprinse intre 0 si 100% - cel mai ridicat grad de libertate, acordate pentru 10 criterii.

Unde stam bine

Romania a primit punctaje ridicate pentru gradul de libertate in sectoarele fiscal - 91,7 puncte, comercial - 74 puncte si financiar - 60 de puncte. Impozitul pe venit, respectiv pe profitul companiilor este de 16%, in pofida faptului ca veniturile din impozite au o contributie relativ ridicata la formarea PIB, se spune in raport.

Autoritatile de la Bucuresti au inregistrat progrese in reducerea tarifelor la importuri, dar au fost mentinute alte tipuri de bariere comerciale. In ceea ce priveste sistemul financiar, acesta este in concordanta cu standardele internationale si a fost imbunatatit, recent, de un program de reforma si de privatizari, potrivit raportului.

Unde stam rau

Romania se confrunta cu mai multe provocari de ordin economic. Astfel, gradul de libertate din sectorul monetar si din cel al proprietatii intelectuale este redus, iar coruptia se mentine ridicata. Inflatia se mentine la un nivel important comparativ cu celelalte tari europene, iar frictiunile existente intre Partidul Democrat si Partidul National Liberal ar putea crea probleme politice, se mai arata in raport.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.