Un al doilea craniu descoperit in Romania intareste ipoteza ca Homo sapiens si neanderthalienii au interactionat.

Craniul gasit in Pestera cu Oase din sud-vestul Romaniei dateaza de 40.000 de ani, apartine unui adolescent, are caracte
Un al doilea craniu descoperit in Romania intareste ipoteza ca Homo sapiens si neanderthalienii au interactionat.

Craniul gasit in Pestera cu Oase din sud-vestul Romaniei dateaza de 40.000 de ani, apartine unui adolescent, are caracteristicile Homo sapiens, dar si molarii superiori foarte mari, trasatura asociata oamenilor de Neanderthal, informeaza NewsIn. Relicva din grota autohtona ar putea contrazice vechile teorii cu privire la evolutia speciilor umane, potrivit carora disparitia omului de Neanderthal a fost cauzata fie de fluctuatiile climatice puternice, fie de aparitia oamenilor moderni care si-au exterminat predecesorii.

Craniul adolescentului nu este singura proba din Romania care sustine ipoteza interactiunii dintre Homo sapiens si neanderthalieni. Anul trecut, profesorul Erik Trinkaus de la Washington University a finalizat datarile cu radiocarbon ale fosilelor descoperite in Pestera Muierii in urma cu 50 de ani. Acestea prezinta atit trasaturi de humanoizi moderni, cit si de neanderthalieni, cu toate ca sint mai noi cu 10.000 de ani decit craniul din Pestera cu Oase.

Homo neanderthalensis a aparut prima oara in Europa si in vestul Asiei, in urma cu aproximativ 230.000 de ani, provenind din Homo erectus, care s-a mutat pe batrinul continent din Africa in urma cu un milion de ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.