Romanii pleaca in numar mare peste hotare, in special pentru munca si mai putin pentru studii, dar sint codasi in ceea ce priveste contributia la PIB-ul tarii.

Acestea sint cele mai importante concluzii ale sondajului Bancii Mondiale, publicat in raportul „Migratie si bani transferati in tara", efectuat in Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Republica Kirgizstan, Romania si Tadjikistan, citat de NewsIn.

Mai mult de jumatate dintre emigranti string banii

Raportul Bancii Mondiale a mai aratat ca peste 60% dintre romanii care au emigrat in scop de munca nu trimit bani in tara. In cazul Bulgariei, 80% dintre cei care au plecat la munca in afara nu trimit bani acasa, in timp ce emigrantii din Bosnia si Hertegovina trimit de doua ori mai multi bani.

Studiul mai arata ca peste 20% dintre romanii plecati la munca au spus ca vor sa stea in strainatate mai mult timp, insa intentioneaza sa revina in tara la un moment dat. Printre tarile-destinatie preferate de romani se numara Ungaria si Germania. „Singura tara de la care Romania primeste emigranti este vecinul apropiat, Moldova", se afirma in raport.

Codasi la diplome in strainatate

Romania se afla pe penultimul loc in ceea ce priveste studiile in strainatate din cele sase tari est-europene in care Banca Mondiala a efectuat studiul despre migratie. Aproape 12% dintre romanii care revin in tara se pot lauda si cu o diploma universitara sau cu un masterat straine, singura care sta mai prost la acest capitol fiind doar Bosnia si Hertegovina. Doar 11,5% dintre femeile care se intorc in Romania si 12,8% dintre barbati urmeaza in strainatate cursurile unei facultati sau ale unui masterat. Dintre bulgari, peste 30% dintre femei si 25% dintre barbati se intorc in tara dupa studii superioare. Potrivit Bancii Mondiale, cel mai mare exportator temporar al „creierelor" este Georgia, unde peste 50% dintre femei si aproape 40% dintre barbati se intorc cu diplome universitare si postuniversitare.