Editia Globurilor de Aur de anul acesta a demonstrat ca Hollywoodul s-a englezit pina in virful unghiilor. Helen Mirren, Jeremy Irons si Sacha Baron Cohen sint doar citiva dintre britanicii premiati.

Ceremonia de decernare a trofeelor acordate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, difuzata in doua reprize de TVR, nu a abundat in surprize notabile. „Babel", filmul lui Alejandro Gonzalez Inarritu, conducea din punctul de vedere al nominalizarilor acumulate, anume sapte, dar s-a ales cu un singur premiu, pentru Cel mai bun lungmetraj drama. La sectiunea opusa, aceea de Cea mai buna comedie sau musical, Globul de Aur a fost adjudecat de pelicula „Dreamgirls", de altfel campioana la numarul de premii obtinute, alegindu-se si cu acelea pentru cei mai buni actori in roluri secundare: Eddie Murphy si Jennifer Hudson, fosta concurenta la titlul de „American Idol". Colega ei de distributie mai faimoasa, Beyonce Knowles, a plecat acasa cu mina goala. Ca si Mel Gibson, de altfel, care a ratat Globul de Aur pentru Cel mai bun film intr-o limba straina in favoarea lui Clint Eastwood, realizatorul lui „Letters from Iwo Jima".

Regina peste al 51-lea stat

Cea mai premiata actrita a serii a fost britanica Helen Mirren. Pe semineul ei se vor plasa doua trofee: unul pentru Cel mai bun rol principal feminin, acela din lungmetrajul lui Stephen Frears, „The Queen", celalalt, ironic, pentru interpretarea primei Elisabeta in serialul de televiziune ce poarta prenumele suveranei. „The Queen", detaliind modul in care regina actuala a Marii Britanii gestioneaza relatiile cu poporul dupa moartea Dianei, a obtinut si Globul de Aur pentru scenariu, acesta revenindu-i lui Peter Morgan. Si „Elizabeth I" a mai incasat citeva trofee: Cel mai bun serial de televiziune si Cel mai bun actor intr-un rol secundar - Jeremy Irons.

Scorsese, un cineast al carui Oscar intirzie sa apara de citeva serii de nominalizari incoace, are motive serioase sa spere la statueta dupa aceasta editie a Globurilor. Lungmetrajul sau, „Cirtita", a intrat in cursa ca al doilea favorit, cu nominalizari la sase categorii. Scorsese s-a ales insa doar cu Globul pentru cea mai buna regie.

Scotia versus Kazahstan

Cel mai bun actor intr-un lungmetraj drama a fost Forest Whitaker, distinctia fiindu-i acordata pentru rolul din „The Last King of Scotland". La aceeasi categorie, insa din sectiunea „comedie sau musical", Globul a mers acasa la Meryl Streep, care declara ca nu are nimic in comun cu personajul pe care l-a interpretat in „Diavolul se imbraca de la Prada". Cel mai bun actor din aceeasi sectiune a fost desemnat un britanic, anume Sacha Baron Cohen, care a multumit tuturor americanilor care nu l-au dat in judecata.

In ceea ce priveste productiile tv, cel mai bun serial comic a fost sa fie „Betty cea urita", iar interpreta personajului omonim, America Ferrera, a insfacat distinctia pentru cea mai buna actrita. In rest, englezii si-au pus Union Jack-ul si pe aceasta sectiune: si Hugh Laurie, si Bill Nighy, si Emily Blunt au capatat trofee pentru interpretare.

Cel mai bun serial-drama a fost „Grey’s Anatomy", iar Alec Baldwin a fost decretat cel mai bun actor intr-un serial tv comic sau musical. In ton cu linia medicinista impusa de productia televizata cistigatoare, actorul a declarat: „Ma bucur ca nu e greu (Globul de Aur - n.red.), pentru ca pe 21 decembrie am fost operat de hernie. Am vrut doar sa va impartasesc asta".