A fost nevoie de o vizita a presedintelui Traian Basescu la Chisinau ca sa convinga autoritatile moldovene sa dea unda verde pentru inca doua consulate romanesti la Balti si la Cahul.

Proiectul a fost pus de autoritatile romane pe masa Chisinaului inca de anul trecut. Daca ar fi fost autorizata din timp crearea consulatelor, criza vizelor de la inceputul lunii ar fi putut fi evitata. Referindu-se la problema vizelor pentru cetatenii moldoveni care vor sa calatoreasca in Romania, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ieri ca „situatia nu este normala si trebuie deblocata". Cele doua birouri consulare romanesti din Balti si Cahul vor functiona temporar, a precizat Voronin. Odata obtinut acordul Chisinaului, presedintele Basescu a spus ca spera ca Ministerul de Externe roman sa se miste repede, astfel incit consulatele sa devina functionale intr-o saptamina, cel mult zece zile.

Dubla cetatenie

Bucurestiul nu pare sa aiba de gind sa descurajeze cererile de cetatenie inaintate de moldoveni, reiese din declaratia presedintelui la Chisinau - „romanii si moldovenii au dreptul la optiuni, mai ales ca cele doua state aproba, prin Constitutie, dubla cetatenie".

In prezent exista 530.000 de cereri pentru obtinerea cetateniei romane (deci europene). Traian Basescu a spus ca prioritate vor avea studentii si absolventii de studii superioare in Romania.

Diplomatii romani se simt amenintati

Diplomatii romani de la Chisinau se resimt de pe urma starii de tensiune dintre cele doua state. Ei au sesizat filaje si nu o data au fost nevoiti sa treaca granita in tara pentru a fi siguri de confidentialitatea convorbirilor telefonice. Potrivit unor surse de la Cotroceni, de ceva timp aparusera semnale ca nu erau excluse chiar provocari in urma carora componenti ai corpului diplomatic si consular sa fie declarati persona non grata. Familiile diplomatilor romani sint convinse ca pericolul ii pindeste, de la ambasadorul Filip Teodorescu (care nu iese nici macar in timpul liber neinsotit) pina la ultimul angajat. Personalul consular roman de la Chisinau este unul la dimensiuni neobisnuit de mari pentru o astfel de reprezentanta. Acum se lucreaza in trei schimburi pentru rezolvarea tuturor cererilor de viza de intrare in Romania din partea cetatenilor Republicii Moldova.

Cenzura de la Chisinau

Basescu a fost intimpinat cu scandari de „Unire!", „Jos hotarul de Prut!" si „Traiasca, traiasca si infloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!". Ziaristii de la Chisinau prezenti nu au fost lasati de agentii de paza sa filmeze manifestantii moldoveni si intilnirea acestora cu Basescu. Jurnalistii moldoveni au cerut ulterior cameramanilor romani imagini cu Basescu in mijlocul cetatenilor veniti in fata Presedintiei.