Referatul procurorilor prezentat ieri instantei il prezinta pe „spionul" Stamen Stancev in postura unui geniu malefic, care si-a construit o retea de functionari prin care controla ministere.

Noi probe ale procurorilor scot in evidenta un Stamen Stancev machiavelic, capabil sa manipuleze nu numai tranzactii financiare internationale, dar si oameni. Parchetul a depus la dosar transcrierea unei inregistrari telefonice, in care Stancev il caracteriza pe Radu Donciu, un alt acuzat in dosarul spionilor, consilier al ministrului Zsolt Nagy, spunindu-i unei persoane, al carei nume este pastrat secret de procurori: „Am inceput sa-i fac pe oameni sa se simta bine cind sint cu mine. (…) De exemplu, Radu (Donciu) … unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu e un tip de treaba, foarte bun, dar dintr-un tip mare a ajuns sclav… Nu se simte puternic. Eu l-am facut sa se simta puternic…. cind a venit la putere noul guvern, am discutat cu ministrul Comunicatiilor si i-am spus: «… Radu e un tip bun, ati putea lucra impreuna. Acum, Radu este consilier si sef al Agentiei de Privatizare… Radu se simte bine si ma iubeste…». Nu pot sa spun ca controlez, dar conduc tot Ministerul Economiei – energie, resurse, minerit, comert".

Referatul a fost punctul de vedere al procurorilor care au cerut ieri Inaltei Curti de Casatie si Justitie prelungirea mandatelor de arestare pentru cei patru „spioni" retinuti in dosarul privatizarilor frauduloase. Este vorba despre romanii acuzati de tradare si constituire a unui grup infractional organizat - Dorinel Mucea, fost adjunct al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si Mihai Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor. Ceilalti doi arestati sint bulgarul Stamen Stancev, consultant international in privatizare, si Vadim Benyatov, director al CSFB Londra, acuzati de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat.

Benyatov, si la Nuclearelectrica

In sustinerea cererii lor, procurorii DIICOT au venit cu noi probe menite sa justifice arestarea celor patru, dar si extinderea cercetarilor in ceea ce-l priveste pe Vadim Benyatov, pentru comiterea infractiunii de subminare a economiei nationale. Potrivit procurorilor, acest nou capat de acuzare se bazeaza pe influenta pe care o avea Benyatov asupra diversilor functionari din MEC pentru a determina privatizarea SC Nuclearelectrica SA in favoarea companiei rusesti Marco Group. Aceasta companie controleaza deja industria romaneasca de aluminiu, fiind actionarul majoritar al firmelor autohtone Alro, Alprom si Alum.

Cine pe cine a mai turnat cind a fost la Parchet Mai multi martori au facut declaratii procurorilor, pe baza carora anchetatorii au cerut prelungirea arestarii preventive a celor patru acuzati.

* Gabor Kerekes, vicepresedinte al UDMR, a recunoscut ca a primit o cartela de telefon adusa din Austria de Stamen Stancev.

* Liviu Luca, presedintele Petrom, a declarat ca Stancev „i-a spus ca ar avea trecere la ministrul Seres, in contextul declansarii demersurilor pentru elaborarea proiectului de vinzare a celor opt procente din actiunile Petrom".

* Alexandru Alexe, fost director la OPSPI, a spus ca i-a vazut de mai multe ori pe Benyatov, Stancev si Susak la cabinetul fostului ministru Seres.

* Roxana Iacob, sef de cabinet al fostului ministru Codrut Seres, a sustinut ca Stancev intra in cabinetul lui Seres fara ca ea sa fie anuntata de cei de la poarta.

* Mustafa Oral a recunoscut ca a preluat mai multe documente si dischete de la Dorinel Mucea, Mihai Donciu si Stamen Stancev, pe care le-a transmis unor persoane indicate de acestia.

* Mirica Dumitrescu, directorul pentru Romania al grupului Jetran International SUA, a declarat ca a avut discutii cu Stancev in legatura cu privatizarea SC Romaero si SC Avioane Craiova.

* Dan Ionel Vulcan, directorul general al Romaero SA, a spus ca raportul de evaluare a Romaero a fost clasificat ca secret de serviciu (raportul a fost gasit in apartamentul inchiriat de Stamen Stancev in Bucuresti).