Dupa un an si jumatate, renta viagera nu prea are succes. Scopul infiintarii acesteia, comasarea terenurilor, nu este nici pe departe atins.

Autoritatile au crezut ca batrinii vor renunta la pamint sau macar il vor arenda in schimbul
Dupa un an si jumatate, renta viagera nu prea are succes. Scopul infiintarii acesteia, comasarea terenurilor, nu este nici pe departe atins.

Autoritatile au crezut ca batrinii vor renunta la pamint sau macar il vor arenda in schimbul unor bani de la stat. S-a dovedit insa ca proprietarii de teren agricol nu au fost interesati de renta viagera, desi programul este adresat celor trecuti de 62 de ani care lucreaza mai greu pamintul. Pentru 100 de euro in cazul in care vind un hectar de teren sau 50 euro pentru un hectar arendat, cit primesc de la stat intr-un an, batrinii nu s-au inghesuit sa depuna cerere.

Potrivit datelor Agentiei Domeniilor Statului, in tot anul trecut au fost depuse 20.225 de cereri din partea potentialilor beneficiari. Astfel, terenurile vindute reprezinta 20% din totalul cererilor, majoritatea proprietarilor preferind sa arendeze terenul.

Renta pentru 120.000 de hectare

Pentru ca actiunea de comasare a terenurilor sa dea roade este nevoie ca suprafete mari de teren sa fie vindute sau arendate. Dar la fel de important este ca aceste terenuri sa fie situate in apropiere unele de altele. Din pacate, anul trecut, potrivit Oficiului National de Renta Viagera Agricola, au fost vindute doar 24.127 de hectare si arendate 96.508 hectare. Majoritatea acestor terenuri sint mici ca intindere, in medie, fiecare contract are in vedere o suprafata de sapte hectare. Problema este ca terenul agricol este foarte farimitat si chiar daca cineva intentioneaza sa vinda pamintul nu are cui, pentru ca nimeni nu cumpara bucatele izolate. O persoana nu poate reusi comasarea unor suprafete intinse, pentru ca nu sint destui proprietari dispusi sa vinda si care sa aiba teren in aceeasi zona, sint de parere specialistii in domeniu.

20 de milioane de lei pentru acest an

Pentru a acoperi cererile depuse in anul trecut, autoritatile au estimat ca vor plati in 2007 beneficiarilor rentei viagere aproximativ 20 de milioane de lei. Cei mai multi bani vor ajunge in judetele Constanta, Braila, Ialomita, Tulcea si Arad. In cea de-a doua jumatate a anului trecut, dupa ce s-a introdus acest program, s-au platit 145.000 de lei celor 814 persoane care au primit renta viagera.

Cei care vind acum primesc bani la anul

Batrinii care vor vinde sau vor arenda pamint in cursul acestui an vor avea de asteptat pina in 2008 ca sa-si primeasca banii. Daca se decid totusi sa-si instraineze terenul si vor renta viagera trebuie sa depuna un dosar la Biroul Judetean. Acesta trebuie sa cuprinda o cerere tip, o copie de pe actul de identitate al solicitantului, o copie dupa actul de instrainare sau arenda, o copie dupa titlul de proprietate al arendatorului, o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca in proprietatea solicitantului nu ramine mai mult de jumatate de hectar, o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca solicitantul nu a avut in proprietate o suprafata de teren agricol mai mare de 10 hectare. Daca raspunsul primit de la autoritati este afirmativ, solicitantul trebuie sa astepte pina in luna aprilie a anului urmator pentru a se duce la Biroul Judetean sa-si ridice banii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.