Presedintelui, premierului, ministrului Culturii, presedintelui Uniunii Scriitorilor, presedintelui Academiei Romane, Comisiei de Cercetare a Totalitarismului Comunist li se cere, printr-un memoriu semnat de intelectuali din tara si din diaspora, sa
Presedintelui, premierului, ministrului Culturii, presedintelui Uniunii Scriitorilor, presedintelui Academiei Romane, Comisiei de Cercetare a Totalitarismului Comunist li se cere, printr-un memoriu semnat de intelectuali din tara si din diaspora, sa aplice masurile de repunere in drepturi, oficial, a scriitorului Vintila Horia, desi postuma. Initiatoarea petitiei, Marilena Rotaru (realizatoare TV, autoarea filmului si a cartii "Intoarcerea lui Vintila Horia", membra AZIR si UCIN, Bucuresti), primite si la redactie, considera ca "este timpul ca Romania sa recunoasca una dintre valorile care o onoreaza in cel mai inalt grad si s-o repuna in drepturi oficial. (...) Reparatia morala ce trebuie intreprinsa in cazul lui Vintila Horia este si un pas important spre normalizarea unei culturi care trebuie sa-si recunoasca valorile care i-au dus faima in Occident si nu numai".
Vintila Horia este, pana in prezent, singurul scriitor roman caruia i-a fost acordat Premiul Goncourt (pentru romanul "Dumnezeu s-a nascut in exil"), dar nu s-a putut bucura de aceasta recunoastere in mediul literar european la propriu fiindca, la momentul acela (1960), Romania se afla sub regimul comunist care n-a putut accepta faptul ca inalta distinctie incununa creatia unui exilat roman. Ca atare, "Securitatea si intregul aparat de propaganda comunista au fabricat o acuzatie extrem de grava, menita sa duca la compromiterea scriitorului, la retragerea premiului si la denigrarea lui de catre presa franceza". Acuzatia de legionar si de fascist a fost preluata in cele din urma de toata presa franceza, probele aduse de Vintila Horia si de alti intelectuali romani din exil in apararea sa au fost ignorate, iar statul roman "autoritatea in numele careia scriitorul a fost condamnat (5 iunie 1945) si calomniat (in 1960) - nu s-a dezis de aceste fapte nici acum. In toiul "Scandalului Goncourt", cum a ramas el in istorie, Vintila Horia a anuntat ca renunta la premiu, dar, prin statutul Academiei Goncourt, un premiu odata acordat nu mai poate fi retras. In memoriul amintit, Rotaru precizeaza ca: "In volumul intitulat <<Intoarcerea lui Vintila Horia>>, publicat in 2002 la editura Ideea, am inclus dosarele de la securitate si de la SIE ale lui Vintila Horia. Din ele rezulta ca Vintila Horia nu a fost legionar si ca totul a fost fabricat de regimul securisto-comunist de la Bucuresti". Pana cand reparatia morala se va produce - semnatarii memoriului fiind increzatori "in acest act de dreptate istorica si culturala" - Vintila Horia figureaza in Dictionarul Enciclopedic Francez astfel: Premiul Goncourt 1960, acordat, nedecernat. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.