PLD s-a nascut foarte usor, dar nu poate deveni inca partid cu acte in regula. Judecatorii trebuie sa decida daca echipa lui Stolojan poate utiliza numele ales.

Tribunalul Municipiului Bucuresti nu a dat ieri unda verde inregistrarii ca partid politic a gruparii conduse de Theodor Stolojan. La termenul de judecata de ieri, pe linga cele doua contestatii initiale, s-au mai adaugat si cinci cereri de interventie in interes personal (un altfel de tip de contestatii - n.a.), iar instanta a decis ca pronuntarea va avea loc pe 22 ianuarie a.c. Concret, cea mai dificila problema pe care judecatorii vor trebui sa o rezolve o reprezinta interventia a doi fosti membri ai Partidului Liberal Democrat Roman (PLDR) - partid care a fost condus de Nicolae Cerveni - si care solicita ca gruparea condusa de Stolojan sa nu fie acceptata sub numele de PLD. Contestatarii invoca art. 5 din Legea partidelor politice care prevede ca „denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate...".

Stoica: „Legea este de partea noastra"

Valeriu Stoica ne-a declarat ieri ca procurorul de sedinta a cerut judecatorilor sa respinga contestatiile si cererile de interventie, considerindu-le ca neintemeiate. „Legea este de partea noastra", a declarat Stoica, el sustinind ca nu vor exista probleme peste o saptamina, cind instanta va intra in pronuntare, mentionind ca articolul 5 din lege nu poate fi evocat, deoarece „fostul partid al lui Nicolae Cerveni nu mai exista si nu mai este inregistrat". Sint si o serie de pozitii contrare, care afirma ca un nume purtat de un partid care nu mai este activ nu poate fi utilizat de o alta formatiune politica. De mentionat ca, pina in prezent, nici un reprezentant al PNL nu a introdus vreo contestatie in ceea ce-i priveste pe platformisti.

Contestatiile la decizia TMB pot fi depuse in cinci zile de la comunicare si sint examinate de Curtea de Apel in termen de cel mult 15 zile de la inregistrare. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila.