Peste doua zile, in Bucuresti taranii nu vor mai putea vinde nimic. Ei vor avea totusi citeva portite pentru a patrunde pe piata.

Micii producatori vor avea posibilitatea de a comercializa in marile orase daca isi vor inregistra produsele la Ministerul Agriculturii ca fiind traditionale. Problema este ca procedura de inregistrare este destul de dificila si de lunga durata. Pina atunci, orasenii vor putea achizitiona brinza, mierea, ouale, carnea de pasare, de vinat, de iepure si pestele doar din supermarket. Autoritatile sanitar-veterinare vor sa mai acorde o derogare celor care produc brinza prin macerare timp de 60 de zile. Prin ambele exceptii sint vizati in primul rind taranii din Sibiu, care produc si vind brinza in toate localitatile din tara. Acestia amenintasera ca vin in Bucuresti sa protesteze impotriva reglementarilor UE.

Jumatate din consum, asigurat de tarani

Prin Ordinul 301/2006, ANSV a stabilit ca, incepind cu 18 ianuarie, micii producatori sa poata comercializa marfa doar in localitatea unde sint inregistrati si in localitatea invecinata din acelasi judet. Desi conditiile sanitar-veterinare, care trebuie respectate, nu s-au schimbat, producatorilor li se restrictioneaza accesul pe piata. Desi poate fi interpretata ca o limitare a liberei circulatii a marfurilor, autoritatile spun ca nu pot garanta siguranta indeplinirii conditiilor de igiena a produselor respective. Aceasta restrictie a fost impusa in ciuda faptului ca presedintele ANSV recunoaste ca 50-60% din consumul de alimente este asigurat in foarte multe zone din tara de comertul direct.

Practic, dupa noile reglementari, in orase nu vor mai patrunde decit produsele taranilor care locuiesc intr-o localitate invecinata.

Fara hale de brinza in Bucuresti

Marea problema este in Bucuresti unde, avind un regim special, nu pot intra nici un fel de produse din judetele invecinate. Astfel, toate halele din pietele Capitalei vor fi desfiintate, iar bucurestenii vor trebui sa cumpere brinza, oua si miere doar din magazine. Cei mai afectati vor fi taranii din Sibiu sau din alte zone cu traditie.