FRF s-a aliniat ieri la normele europene care prevad libera circulatie a jucatorilor si a modificat in acest sens regulamentul. Astfel, a disparut sintagma "straini" si, implicit, regula care prevedea ca nu mai mult de cinci astfel de fotbalisti sa f
FRF s-a aliniat ieri la normele europene care prevad libera circulatie a jucatorilor si a modificat in acest sens regulamentul. Astfel, a disparut sintagma "straini" si, implicit, regula care prevedea ca nu mai mult de cinci astfel de fotbalisti sa fie prezenti pe teren in acelasi timp. Noile denumiri sunt jucatori comunitari (apartinand spatiului UE), care pot fi legitimati si folositi fara restrictii de numar, si jucatori extracomunitari, al caror numar a fost limitat la cinci in lot si maximum trei pe teren in acelasi timp. Hotararea va intra in vigoare la 1 februarie, iar nerespectarea ei va atrage pierderea meciului cu 0-3. In Liga a II-a se va aplica regula doi cu unul, iar in a III-a unul cu unul.
Decizia, care este aplicata de multi ani si in campionate mai puternice, cum ar fi cel spaniol, a starnit iritare in randul conducatorilor de club care nu au prevazut aceasta modificare inca de cand s-a pus problema aderarii Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. Gheorghe Chivorchian, noul director executiv al lui Poli Timisoara, care are in lot sase jucatori extracomunitari, a iesit nemultumit din sedinta Comitetului Executiv, declarand ca dezbaterea a fost apriga. "Au fost probleme, pentru ca s-a decis ca echipele din Liga I sa aiba doar cinci jucatori extracomunitari. Eu spun ca nu poti sa iei decizia asta atat timp cat campionatul este in derulare, ci trebuie sa intre in vigoare de la inceputul viitoarei editii de campionat. Dar, cand majoritatea voteaza, trebuie sa te supui. Nu cred ca decizia este corecta avand in vedere faptul ca suntem la jumatatea campionatului", a declarat Chivorchian. Acesta a explicat si de ce contesta hotararea. "Nu e vorba de protectia fotbalistilor romani, pentru ca ai voie sa joci cu 11 fotbalisti comunitari. Daca se spunea ca nu ai voie sa joci decat cu 3 jucatori straini, atunci se putea spune ca era vorba despre protejarea romanilor", a mai spus Chivorchian. In tabara opusa s-a situat Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita. "Sunt prea multi jucatori extracomunitari in Divizia A. La noi, din pacate, nu vin jucatori straini dintre cei mai buni, orice mi-ar spune mie oricine. Ar trebui sa incepem sa luam si noi fotbalisti valorosi din strainatate. Eu nu vad nici un jucator strain de la noi care sa se apropie de primii cinci cei mai buni fotbalisti romani care joaca in Liga I", a comentat "Tata" Padureanu. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.