Sindicatul Liber "Romaniafilm" (care-i reprezinta pe angajatii Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a filmelor - RADEF) urmeaza sa anunte azi continuarea in justitie a contestatiilor legate de Strategia de vanzare a salilor si gradinilor de c
Sindicatul Liber "Romaniafilm" (care-i reprezinta pe angajatii Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a filmelor - RADEF) urmeaza sa anunte azi continuarea in justitie a contestatiilor legate de Strategia de vanzare a salilor si gradinilor de cinematograf aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea RADEF, initiata anul trecut de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
Prin vocea Mariei Bikfalvi (presedintele SL "Romaniafilm"), sindicatul sustine actionarea in judecata a secretarului de stat din MCC, Ioan Onisei (foto), in contencios administrativ, si a depus o plangere penala in contra acestuia, in baza articolelor 288 si 291 din Codul Penal. Conform Mariei Bikfalvi, Onisei se afla de mai multa vreme intr-o situatie de incompatibilitate, el fiind in acelasi timp membru al Guvernului si membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Tot Ioan Onisei ar fi si cel care a semnat deciziile privind privatizarea cinematografelor si in nume propriu, si "in loco" ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu. Ca raspuns, Ioan Onisei aminteste ca la vremea semnarii documentelor referitoare la Strategia de privatizare nu fusese inca numit de Parlament ca membru CNA si ca, in general, sindicatul se preteaza la pure speculatii. "Ceea ce doresc, probabil, e sa apere conducerea executiva a regiei, a carei incompetenta administrativa a fost probata de mai multe controale ministeriale si financiare", crede Onisei.
Sindicatul "Romaniafilm" si MCC au avut mai multe intalniri in care au incercat sa ajunga la o intelegere (ultimele, la sfarsitul lui decembrie trecut). "Romaniafilm" a facut publice mai multe comunicate de presa in care afirma ca in ultimii 16 ani au fost abandonati, fiind tratati necorespunzator de catre MCC, si sustine ca n-a fost consultat la momentul aprobarii Strategiei de privatizare.
Ministerul Culturii a raspuns pe site-ul sau, inca din decembrie, la acuza de a nu fi consultat sindicatul: "Proiectul de strategie a fost discutat, de mai multe ori, existand si semnaturi in acest sens, inclusiv semnatura domnului Mihail Tintea, care, in calitate de director general, trebuie sa pastreze direct legatura cu sindicatul".
Din punctul de vedere al Mariei Bikfalvi, in spatele intentiei ministerului de a desfiinta RADEF sta tentativa unui "jaf national": "Cinematograful <<Lumina>> din Pitesti a fost vandut cu 700 de euro, si toate salile sunt subevaluate, desi majoritatea se gasesc in centru", spune Bikfalvi (care e si administratoarea cinematografului "Corso" din Capitala, evaluat, conform ei, la 95.000 RON), care se teme ca angajatii actuali ai cinematografelor vor ramane fara loc de munca.
Scandalul provocat de proiectul MCC a inceput dupa ce, pe 8 decembrie, ministerul a postat pe site-ul sau, in dezbatere, un proiect de vanzare a salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, a Laboratorului de prelucrare a Peliculei Mogosoaia si a terenurilor aferente acestora, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF "Romaniafilm", precum si a sediilor, cladirilor cu alta destinatie, a altor bunuri si a terenurilor aferente acestora, aflate in patrimoniul RADEF.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.