Ieri seara la palatul Victoria a avut loc o reuniune surpriza a Coalitiei, principalul subiect in discutie fiind taxa de inmatriculare auto, partile decizind o ajustare a ei miine in sedinta ExecutivuluiLa prima reuniune din acest an a Coalitiei au participat democratii Emil Boc si Adriean Videanu, liberalii Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu si reprezentantii UDMR Marko Bela, Laszlo Borbely si Zsolt Nagy. Conform declaratiei lui Emil Boc, intilnirea liderilor celor trei formatiuni "nu era programata", ci a a avut loc in urma unei invitatii a premierului. Liderul PD a precizat ca premierul a solicitat aceasta reuniune, dupa ce a aflat ca PD a cerut suspendarea taxei pentru prima inmatriculare a autovehiculelor.

In urma discutiilor tripartite, liderii PD au facut un pas inapoi reamintim, luni dimineata, dupa intrunirea conducerii centrale a democratilor, Emil Boc a anuntat ca va solicita anularea taxei si a acceptat ca miercuri, in sedinta de guvern sa se opereze doar o ajustare a taxei, in sensul scaderii cuantumului. Conform unor surse participante la intrunire, se pare ca se va reveni la suma stabilita initial in proiectul Guvernului, suma majorata de catre parlamentarii Opozitiei.

Referitor la acest subiect, premierul Tariceanu a mentionat ca "guvernul va analiza si va tine cont de observatiile Comisiei Europene privind taxa pentru prima inmatriculare, care, nu se refera la legalitatea taxei, ci la cuantumul acesteia". Premierul a amintit totodata ca nivelul taxei nu a fost stabilit de Guvern, ci a rezultat din modificarile aduse in Parlament asupra Codului Fiscal.

Dilema Aliantei: impreuna sau separat spre Europa

Tot ieri seara, liderii PNL si PD au avut si o intilnire tot neprogramata care a contat in "calendarul" Aliantei DA, tot o premiera pe 2007. Principala problema pusa in discutie a vizat modul in care cele doua partide vor participa la alegerile pentru Parlamentul European. Initial, PNL si PD urmau sa ia o decizie la sfirsitul anului trecut, dar, ieri, s.a decis ca termenul sa fie prelungit pina la 31 ianuarie. Emil Boc a prezentat situatia din PD, spunind ca majoritatea democratilor ar opta pe o participare separata pe lista. Liderul liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu a prezentat si el pozitia PNL: 50% dintre liberali doresc lista comuna cu PD, 50% lista separata. Urmeaza ca pina la 31 ianuarie, fiecare partid sa faca o analiza "temeinica" privind optiunea pentru europarlamentare, iar o decizie finala va fi luata pe 31 ianuarie.

Tot ieri seara liberalii si democratii au mai discutat si probleme preliminare legate de strategia post-aderare, proiectele celor doua formatiuni urmind sa fie armonizate in scurt timp.

(articol aparut doar in editia online)