Daca in SUA exista de la comediile stand up politice pina la cele pentru crestinii infocati sau sexagenarii dornici sa asculte glume despre prostate suferinde, la Cafe Deko furori face stand up-ul despre organele in plina putere.

Costel Bojog, Viorel Dragu (Vio) si Claudiu Teoharie (Teo), trupa de stand up comedy infiintata de Dan Chisu la Cafe Deko, in Bucuresti, se lauda ca nu-si hranesc textele doar din cuvintele de post ale DEX-ului, ci si cu expresii importate, uneori angro, direct din cartier. „Vorbim vulgar, asa vrem sa facem treaba asta, ne asumam si riscurile, si lucrurile bune. Facem stand up pentru oamenii deschisi la minte care stiu sa vada gluma dincolo de o vulgaritate", teoretizeaza Teo, care se cenzureaza totusi cind face stand up pentru companii sau pentru un public mai pudic.

Drogurile si copilaria la Bacau, surse de inspiratie

Din sex, droguri, istorie nationala, meciuri de fotbal sau intimplarile din familie isi scot cei trei poantele. „Eu n-am cum sa vorbesc la 25 de ani despre cum e sa ai 40 de ani si sa ai o soacra. Nu pot sa vorbesc despre cit de aiurea e in luna de miere si cum te bate soacra la cap. Sex, droguri, muzica: pe astea le stim, pe astea le facem, despre asta vorbim", arata Teo ce cale urmeaza. Si el, si colegii lui de trupa zic ca s-au saturat sa fie acuzati pe nedrept ca-i plagiaza pe greii stand up-ului din strainatate: „Sintem noi cu personalitatile noastre. Asta e stand up-ul: un tip care-si face numarul din ce gindeste el. De aia nu mi se pare o chestie copiata, nu cred ca Eddie Murphy sau Chris Rock (n.r. - un comedian celebru de stand up) stie intimplari din familia mea", tine cu dintii de originalitatea lui Costel Bojog, care spune ca si-a facut din copilaria proprie de la Bacau subiect de banc: „Cind eram mic mi se tocisera rau adidasii si l-am rugat pe taica-meu sa-mi cumpere o pereche noua. Taica-meu mi-a zis ca mai bine mi-i repara si mi-a pus tocuri la ei. Imaginati-va cum aratam in clasa a patra in sala de sport".

Nu toate glumele prind in viata reala

Spre deosebire de unii comedieni de stand up din State care merg cu carnetelul dupa ei si cind se duc sa-si ia tigari, ca sa treaca urgent la caiet orice strafulgerare de inspiratie, Teo, Costel si Vio rareori isi scriu ideile de poante pe hirtie. Din cind in cind, le noteaza insa comod si sumar pe telefonul mobil. „Bucura-te de pisica ta. Fundatia Alexandrion", stau strins legate doua idei in telefonul lui Costel, dintre care doar una a reusit sa ajunga pe scena. In telefonul lui Teo si al lui Vio gasesti doua expresii misterioase, „pogo", respectiv „joc Iisus", atit de misterioase incit nici unul, nici celalalt nu mai stiu de unde vin: „Oricit de tare ti se pare poanta, oricit ti-ai jura pe toti sfintii ca nu o sa o uiti, o uiti", isi promite Teo sa ia pe viitor masuri si notite. Rareori testeaza pe altcineva in afara de colegii de trupa ideile care le vin la chefuri, in baruri, in fata televizorului sau pe stadion: „Foarte multe glume functioneaza in-tr-un anumit cadru, esti intr-un bar, esti pe o scena, oamenii stiu ca o sa le faci ceva sa rida. In viata reala nu merge, nu poti sa traiesti la modul asta, sa testezi glume pe oameni. Daca vrei sa stii daca o gluma e buna, o duci la public si vezi cum reactioneaza", stie Teo clar pe cine sa faca experimente.

„Jigneste-te singur!"

Comedienii de la Deko spun ca poantele lor legate de cum fac sex romanii, cum sint ca popor si ca suporteri ating nervi, dar ca stiu sa dezamorseze comentariile ostile strigate din sala: „Trebuie sa-i cistigi pe ceilalti din sala de partea ta, nu trebuie sa pari arogant si trebuie sa dai singur in tine. Cind unul imi spune ca sint terminat ca barbat, atunci ma lovesc eu singur mai mult decit poate sa o faca el. Ii spun de pilda ca eu cind eram mic ma masturbam uitindu-ma la coperta unui disc cu Madalina Manole si ii zic «Na, acum jigneste-ma mai rau!»", e calculat altruist Teo. De jignit, s-a jignit singur, la spectacolul de vinerea trecuta, dar nici publicul n-a scapat prea ieftin. Cind a auzit doua fete ca ii arunca de la masa comentarii pe tema glumelor lui sexuale, Teo le-a redus la tacere, mitraliindu-le cu remarce despre ipoteticele lor preferinte legate de sex, si si-a continuat linistit show-ul.

Costel, Vio si Teo cred ca odata si odata norocul le-ar putea aduce sansa de a avea propriul lor sitcom: „Nu asta e visul, e o posibilitate, e un lucru care stim ca s-ar putea sa se intimple. Acum nu putem sa scriem si sa avem un sitcom al nostru, trebuie sa mai capatam experienta".

Concurenta slaba Nu multe trupe fac stand up in Romania, desi fata de anii trecuti numarul lor a crescut vizibil. Trupa din Club A, Iulian Postelnicu si Radu Gheorghe sint printre cei care se tin de stand up comedy in Bucuresti.

La Cluj exista doua trupe de stand up: Esua, care face stand up pur, si cei de la Comedica, specialisti in stand up-ul combinat cu sketch-uri.

L-au dat niste copii jos de pe scena Teo si Costel s-au apucat spontan de stand up dupa ce au urmarit spectacolele din Deko ale membrilor vechi ai trupei, acum iesiti definitiv din echipa. S-au urcat pe scena la momentul in care oricine din public putea sa ia microfonul si sa spuna tot ce-i trecea prin cap si de atunci asta fac. Teo a fost copywriter, iar Costel a terminat Automatica si acum e anul II la Actorie. Vio isi aminteste cum l-a sunat cu doi ani in urma pe un fost membru al trupei si l-a rugat sa-l lase 5 minute pe scena: „Prima data a fost OK, a doua oara a fost oribil, iar a treia oara m-au dat niste copii jos de pe scena. Era o masa mare de pustani care comentau non-stop. Pe atunci nu realizasem ca tu ai relativ un avantaj, esti pe scena, ai microfonul, poti sa le raspunzi si nu le-am spus nimic. Asa ei au prins curaj".

Fiecare dintre ei are specialitatile lui in materie de umor: Costel e expertul in cupluri, familie, sport si istorie, Vio e toba de glume despre Buzau, orasul lui natal, religie si filme porno, iar pe felia lui Teo sint sexul si drogurile. Reclamele, filmele si mondenitatile, piinea cea de toate zilele a stand up-ului, si le impart toti. Sarcina cea mai grea din trupa o are Costel, care intra primul si trebuie sa incalzeasca publicul.