Sperietoarea care a dus la dezvaluirea povestii biletelului lui Tariceanu, raportul privind contractele semnate de Elena Udrea cu RAAPPS, va fi data astazi publicitatii. „Cotidianul" va prezinta citeva detalii din acest document. Raportul Corpului de Control al primului-ministru a investigat modul in care cabinetul de avocatura al Elenei Udrea a semnat contracte de asistenta juridica cu RAAPPS si mai apoi s-a achitat de ele. Surse guvernamentale spun ca raportul va arata ca fosta consiliera prezidentiala nu a cistigat nici un proces si s-a prezentat doar o data in fata instantei in cele 12 cazuri pentru care a acordat asistenta juridica. Aceleasi surse spun ca respectivele contracte semnate de Elena Udrea cu RAAPPS sint legale, dar nu pot fi justificate din punctul de vedere al oportunitatii si moralitatii.

Doar o data in instanta

Raportul arata ca aceste contracte nu trebuiau semnate, pentru ca era vorba despre procese foarte usoare, pentru care nu era nevoie de avocat, juristii Regiei putindu-se ocupa de cazuri foarte bine. A fost vorba de spete care vizau contestatii la executare, faliment sau pretentii, pentru care nu este necesara angajarea unei firme de avocatura. „Nimeni nu a putut gasi justificarea semnarii contractelor, mai ales ca pina la urma tot juristii angajati ai RAAPPS s-au ocupat de cele mai multe procese. Elena Udrea s-a prezentat o singura data in fata instantei, la judecarea pe fond a unui litigiu, desi ea se obligase prin contract sa se ocupe si de apel, si de recurs", spun sursele citate.

Competenta, sub semnul intrebarii

Intrucit a pierdut toate procesele pentru care a incasat bani de la Regie, se pune problema recuperarii acestor sume. „In raport se recomanda RAAPPS sa ceara despagubiri avocatei pentru ca nu a reusit sa apere interesele Regiei", spun sursele. Problema este ca Regia a iesit in pierdere de doua ori, o data ca a pierdut procesele si a trebuit sa plateasca partii adverse chiar si sume de bani, si apoi pentru ca a platit Elenei Udrea onorariile din contracte.

Chiar si competenta profesionala a Elenei Udrea este pusa la indoiala de raportul Corpului de control. „Au fost cazuri in care a incercat sa apeleze la proceduri juridice complet gresite de care ar fi stiut sa se fereasca si un student la Drept. A depus contestatii pe care instanta a fost nevoita sa le respinga ca inadmisibile si sa explice ca nu se poate apela la asa ceva", spun surse din Guvern.

Udrea a tinut cu Tiriac

Primul contract semnat de fostul consilier prezidential, in decembrie 2003, se referea la o simpla contestatie la executare. „Scopul procesului pare a fi fost tergiversarea lucrurilor astfel incit o cladire de pe Strada Mircea Eliade nr. 3 din Capitala, unde locuia Ion Tiriac, sa nu fie retrocedata lui Hrant Mesrobian. Procesul s-a terminat in 2005 prin incredintarea de bunavoie a cladirii fostului proprietar de catre Regie. Se pare ca aminind solutionarea problemei, Mesrobian a fost pus in situatia de a renunta la dreptul litigios dupa care s-a putut sa i se retrocedeze cladirea", spun surse guvernamentale. Pentru a se ocupa de acest proces din decembrie 2003 pina in februarie 2005 Udrea a primit 310 milioane de lei vechi. Asta in timp ce Tiriac a platit o chirie lunara de 4,37 milioane de lei vechi. „Este clar ca Regia a avut numai de pierdut", spun sursele citate.

Udrea asteapta documentul Elena Udrea a spus ca asteapta sa vada raportul Corpului de control pentru a se pronunta. „Nu cred ca este cazul sa faca oricine o apreciere asupra muncii unui avocat. Nu se poate spune ca nu am procedat bine in ciuda unor rezultate evidente", a spus Udrea.

Contracte de 2 miliarde lei In perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, intre RAAPPS si Cabinetul de avocatura Elena Udrea au fost incheiate 12 contracte de asistenta juridica, in valoare totala de 2,35 miliarde lei, contracte atribuite direct, fara licitatie.