Razboiul dinte Palatele Victoria si Cotroceni se poarta, mai nou, prin intermediul biletelelor. Daca Elena Udrea a tulburat apele sustinand ca premierul Tariceanu i-a trimis lui Basescu un biletel roz-galben, cu antet, in care seful PNL ii solicit
Razboiul dinte Palatele Victoria si Cotroceni se poarta, mai nou, prin intermediul biletelelor. Daca Elena Udrea a tulburat apele sustinand ca premierul Tariceanu i-a trimis lui Basescu un biletel roz-galben, cu antet, in care seful PNL ii solicita presedintelui sa intervina la Parchet pentru Dinu Patricu, nici liberalul Radu Stroe nu se lasa mai prejos, amintind de biletelul pe care l-a primit el. Stroe l-a acuzat ieri pe presedintele Basescu ca a incercat sa-i intinda o "capcana" cand i-a inmanat cordial o hartie cu ocazia ungerii in functia de secretar general al Guvernului. Stroe a dezvaluit continutul "biletelului" pe care i l-a strecurat Basescu si a explicat in ce consta "capcana" Cotrocenilor. Pana una-alta, in lipsa unor probe palpabile oferite de protagonistii sarabandei biletelelor, acest nou scandal politic a devenit, pe Internet, motiv de amuzament.
Liberalul Radu Stroe l-a acuzat ieri pe seful statului ca a vrut sa-i intinda o capcana la investirea sa in functia de secretar general al Guvernului, cand i-a inmanat un biletel. Stroe a explicat faptul ca in bilet era redat un fragment din stenograma primei sedinte CSAT in care au fost discutate legile securitatii. In esenta, liberalul a sustinut ca aceasta capcana intinsa de Basescu era menita sa-i strice imaginea, lansand ideea ca Stroe ar fi vrut sa secretizeze legile securitatii. "Ei au secretizat legile securitatii acolo, la Cotroceni. Eu le-am zis sa nu ni le dea cu statutul de secret, ca sa le vada opinia publica, dar nu au vrut sa le desecretizeze. Si i-am spus lui Basescu ca daca mi le da asa, eu am sa le introduc tot secretizate la Comisia SRI din Parlament. Basescu ar fi vrut sa spuna apoi <<Uite, Radu Stroe vrea sa le secretizeze chiar el si striga peste tot ca eu, Basescu, vreau acest lucru>>", a spus ministrul SGG, citat de Mediafax.
Cursa intinsa de Basescu
Stroe a explicat ca, prin scoaterea din context a fragmentului stenogramei care reda dialogul sau cu presedintele, s-ar da de inteles ca ministrul SGG a vrut sa fie pastrat secretul asupra pachetului legislativ, fara ca documentul sa fie pus in discutia opiniei publice si a Parlamentului. El a precizat ca nu a dorit sa divulge continutul documentului inainte de a primi confirmarea CSAT ca acest lucru nu constituie o fapta penala. "Nu am vrut sa dau biletul publicitatii pentru ca nu stiam daca nu intru sub incidenta Parchetului. Daca era secret, nu aveam voie sa-l prezint. Nu vedeti cum discuta acum de Elena Udrea cu biletul? Daca e secret sau penal? Asa ar fi discutat si cu mine daca prezentam atunci public documentul", a aratat Stroe. El a insistat ca prin inmanarea biletelului, presedintele Basescu a intentionat sa-i intinda "o capcana". "Mi-a intins o cursa, sperand ca fac vreo prostie. Credea ca am sa-i dau hartia inapoi, ca i-o arunc din mana, cine stie ce tampenie o fi fost in capul lui", a spus secretarul general al Guvernului.
"Greseala de logica"
Secretarul general al Guvernului a fost de parere ca presedintele intentiona astfel sa-i creeze o imagine falsa in fata opiniei publice, acuzandu-l ca se pronunta in CSAT pentru transmiterea legilor secretizate la comisia SRI, desi public insista ca documentele sa fie prezentate. Stroe a insistat insa ca presedintele a facut "o greseala de logica" si ca biletul nu-l ajuta pe seful statului. "Nu-l ajuta pe el biletul asta, ma ajuta pe mine. Greseala lui Basescu consta in faptul ca legile fiind secretizate la CSAT, numai acest Consiliu le putea desecretiza.
Mai mult, in document este si o fraza din care se poate vedea ca presedintele dorea sa treaca pachetul de legi prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, deci fara dezbateri parlamentare, astfel incat actele normative sa fie adoptate cu variantele facute la SRI si CSAT", a spus ministrul. Radu Stroe a explicat ca imaginea sa a avut mult de suferit din cauza faptului ca nu a putut dezvalui opiniei publice continutul biletului imediat dupa ce l-a primit de la presedinte, in tot acest timp opinia publica suspectandu-l ca ar fi fost securist, informator, ca a facut vreo "smecherie", ca "e cu Patriciu" sau ca are afaceri dubioase.
Miza pachetului de legi privind siguranta
Executivul a aprobat, in sedinta din 25 octombrie, pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, dupa ce actele normative au fost amanate de mai multe ori in asteptarea avizului din partea Ministerului Justitiei. O saptamana mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca legile sigurantei, in forma Guvernului, sunt "mai proaste" decat proiectele initiale, care erau criticabile si trebuiau corectate, si ca este dispus sa convoace o sedinta a CSAT pe aceasta tema. El a aratat ca legile sigurantei in forma in care au fost transmise de Guvern "necesita modificari consistente", precizand ca serviciile de informatii nu pot functiona ca niste ONG, intrucat serviciile au misiunea de a apara cetatenii tarii in timp de pace. In 8 noiembrie, consilierul prezidential Adriana Saftoiu anunta ca proiectele de legi din pachetul privind siguranta nationala, in forma aprobata de Guvern, au ajuns la Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei prezidentiale, precizand ca, dupa avizarea in CSAT, acestea se vor intoarce la Guvern pentru a fi adoptate. La finalul lunii decembrie, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca, daca legile sigurantei nationale, elaborate de Guvern, nu vor fi depuse pana la 1 februarie la Parlament, documentele vor fi inregistrate de parlamentarii liberali, uzand de initiativa parlamentara, pentru a intra in procedura de dezbatere.
Pachetul de legi din domeniul sigurantei nationale cuprinde proiectele privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului Roman de Informatii Externe, precum si proiectul Legii securitatii nationale a Romaniei.
Intaiul biletel
La ceremonia de depunere a juramantului, de la finalul lunii mai, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, a primit "un cadou" de la presedintele Traian Basescu, constand intr-o foaie de hartie, el refuzand sa precizeze ce contine aceasta. Ulterior, Stroe a afirmat ca documentul reda continutul unei discutii recente cu seful statului, la o intalnire cu caracter formal la care au participat si alti politicieni si lideri de institutii, si nu la o ipotetica relatie de colaborare cu fosta Securitate. El a precizat ca va prezenta public intregul continut al documentului imediat ce se va stabili daca informatiile respective sunt sau nu clasificate, pentru a nu lasa loc nici unei speculatii. Stroe a trimis CSAT documentul primit din partea presedintelui, pentru ca membrii Consiliului sa stabileasca daca actul este sau nu secret si poate fi prezentat public, dupa ce Serviciul Roman de Informatii nu a putut confirma daca textul are sau nu un caracter secret, necunoscand provenienta acestuia.
Al doilea biletel
Fostul consilier de stat la Cotroceni Elena Udrea a spus, intr-o emisiune televizata, in urma cu cateva zile, ca si-a amintit ca, in perioada in care ea era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei prezidentiale, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu "o scrisoare in care ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru Dinu Patriciu si chiar cerea date din proces". Elena Udrea a relatat ca i-a dus presedintelui scrisoarea, iar acesta, cand a vazut despre ce este vorba, a aruncat-o si a zis: "Asa inteleg mafiotii sa conduca tara si Guvernul". Ea a spus ca nu stie daca mai exista tbiletul", dar a precizat ca, "in mod normal, se arhiveaza tot". Fostul consilier la Cotroceni a mai spus ca respectiva scrisoare nu era o adresa oficiala, ci "o rugaminte de a interveni". Conform Elenei Udrea, scrisoarea incepea cu formula "Traiane, cand ai timp...." si continua pe ideea "sa intervii la Parchetul General pentru problema domnului Patriciu".
Diversiune a serviciilor
Deputatul Aurelian Pavelescu a sustinut ieri ca scandalul "biletelului" este "o diversiune a serviciilor secrete", Elena Udrea fiind o "interfata a jocurilor de culise indreptate impotriva lui Tariceanu, PNL si Guvernului", informeaza Mediafax. "De ce acel biletel nu a fost facut public atunci cand a fost scris? Pentru un posibil santaj? De ce acum? Pentru declansarea unei noi crize politice?", a intrebat retoric Pavelescu. El a subliniat: "Este incalificabil ca aceasta doamna, Elena Udrea, sa tina prima pagina a ziarelor si toata lumea sa-si indrepte ochii spre ea, cand avem de vorbit despre aderare, fonduri de adeziune, integrare". Pavelescu le-a cerut Elenei Udrea si presedintelui Traian Basescu, "despre care lumea spune ca se afla in spatele ei", sa opreasca "aceste jocuri de culise". (A.H.)
Stolojan convins
Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a declarat ieri ca exista biletul la care face referire fostul consilier de stat la Cotroceni, Elena Udrea, insa intrebarea care se pune ar fi daca notita a fost arhivata. "E clar ca e o porcarie. Si mie imi vine uneori sa arunc asemenea porcarii la gunoi. Nu l-am vazut, dar sunt sigur ca acest bilet a existat. O cunosc pe Udrea si stiu ca nu ar fi iesit cu asa ceva nefondat", a declarat Stolojan, citat de Mediafax. Stolojan a adaugat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi trebuit sa-si dea demisia atunci cand l-a chemat pe ministrul Justitiei in cabinetul sau si l-a pus fata-n fata cu o persoana cercetata penal (Dinu Patriciu-n.r.). (A.H.)
Udrea sustinuta de PD
Presedintele PD Emil Boc a luat-o ieri in brate pe Elena Udrea, fostul sef al Cancelariei prezidentiale, spunand raspicat ca nu se indoieste de dezvaluirile legate de biletelul trimis de Calin Popescu-Tariceanu lui Traian Basescu. "Nu am nici un motiv sa ma indoiesc de faptul ca doamna Elena Udrea nu spune adevarul. Este jurista de profesie si un jurist stie ce spune", a declarat Boc. Intrebat in ce calitate a vorbit Elena Udrea , liderul democrat a mentionat ca "doamna Udrea este membra a Biroului Permanent National, dar aceasta informatie a avut-o in calitatea sa de fost consilier prezidential". Boc a mentionat ca, in sedinta de ieri a BPN, Elena Udrea a informat cu privire la respectivul biletel. "Continutul concret nu si-l aminteste in totalitate, urmand ca Administratia Prezidentiala, sper, sa faca demersurile in arhiva si sa-l faca public", a afirmat liderul PD. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.