Mii de aventurieri au fost atrasi de Muntele Everest, fiind provocati de ideea de a escalada cel mai inalt munte din lume, dar Jeff Clapp, din Maine Brunswick, SUA, a fost atras de gunoiul pe care acestia il lasa in urma, relateaza Rompres. Inspirat
Mii de aventurieri au fost atrasi de Muntele Everest, fiind provocati de ideea de a escalada cel mai inalt munte din lume, dar Jeff Clapp, din Maine Brunswick, SUA, a fost atras de gunoiul pe care acestia il lasa in urma, relateaza Rompres. Inspirat de un documentar despre gunoaiele din Everest, Clapp a calatorit in 2004, in Nepal, de unde a adus acasa un transport de recipiente goale de tuburi de oxigen. El a creat o afacere de transformare a recipientelor de aluminiu in clopote stralucitoare, vase si ornamente (foto), cu scopul de a-i inspira pe oameni sa faca mai mult in ceea ce priveste curatarea mediului, folosind metode proprii, asa cum a procedat el. Ceea ce a inceput ca o "idee trasnita" este acum numita "Clopotele de pe Everest". Clapp a vandut pana acum 35 de clopote si de castroane. Aruncarea de gunoaie in Everest a inceput inca inainte ca Sir Edmund Hillary si serpasul Tenzing Norgay sa escaladeze pentru prima data cel mai inalt munte din lume, in anul 1953. Hillary a recunoscut ca a lasat in urma recipientele cu oxigen, cele de mancare si corturi rupte, intr-un morman din apropierea taberei lor. Asemenea lui Hillary, aproape toti cei care fac drumetii se bazeaza pe oxigen, deoarece aerul de pe Muntele Everest contine numai o treime din oxigenul care se gaseste la nivelul marii. De-a lungul anilor, sute de tuburi si alte gunoaie au format un mic munte de-a lungul traseului montan. Este un obicei des intalnit la cei care escaladeaza, sa renunte la echipament pentru a mai scapa de greutatea bagajului la coborare. "Cand trebuie sa alegi intre echipament si viata ta, alegi viata si iti lasi echipamentul in urma", a declarat acesta. Dar lucrurile s-au schimbat in ultimii ani. Eforturile de curatare a muntelui inalt de 8700 de metri includ si un program de recompense, care inregistreaza un mare succes, pentru tuburile de oxigen lasate in urma. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.