La PSD miroase deja a guvernare. Liderii au incercat vineri, intr-o sedinta discreta laBran, sa-si imparta viitoarele portofolii. Un fel de degustare de cascaval.

Mai sint aproape doi ani pina la urmatoarele alegeri, insa liderii PSD nu mai au rabdare. O zi intreaga ei au incercat sa puna la punct schema guvernului din umbra. N-au reusit. Orgoliile sint prea mari, iar posturile de ministru, prea putine. A ramas ca forma finala a Departamentelor PSD (adica, guvernul din umbra) sa fie finalizata in cursul acestei saptamini. Singura certitudine a discutiilor de la Bran a fost rezumata simbata de Mircea Geoana (foto), actualul sef al PSD si primul-ministru al guvernului din umbra: „Vom avea 15 ministere cu care vom conduce Romania".

Ciocniri de interese

Ioan Rus ar vrea viitorul Minister al Administratiei si Internelor, la fel ca in perioada 2000-2004. Liviu Dragnea ar vrea si el acelasi minister. In discutiile de la Bran, Dragnea a incercat sa-i spuna altfel portofoliului - Administratie publica si dezvoltare regionala si sa-l desparta de Interne, pe care le-ar vedea separat, intr-un Minister al Sigurantei nationale si ordinii publice, alaturi de actualul MApN. Surse din PSD spun ca, la negociere, Rus si Dragnea si-au trimis citeva sageti, relatia dintre cei doi vicepresedinti fiind acum una proasta.

O ciocnire de interese a fost si la discutiile despre viitorul Minister al Economiei. Principalul pretendent - Mihai Tanasescu - a lipsit de la reuniunea de la Bran, lasindu-i spatiu liber de desfasurare lui Nicolae Vacaroiu. Presedintele Senatului a reusit, se pare, sa-i convinga pe colegii lui de necesitatea crearii unui Departament de Politici Macroeconomice, pe care sa-l conduca el.

In schema guvernului din umbra al PSD sint si ministere cu titulari deocamdata siguri: Justitie - Victor Ponta, Externe - Cristian Diaconescu, Agricultura si dezvoltare durabila - Ilie Sirbu, Infrastructura - Dan Nica, Politici Sociale - Marian Sirbu.