Reales cu o majoritare zdrobitoare la carma PNL, premierul Tariceanu a declarat sambata ca votul delegatilor liberali il onoreaza dar, totodata, il si "obliga" sa conduca partidul mai bine decat a facut-o pana in prezent. Tariceanu a fost confirma
Reales cu o majoritare zdrobitoare la carma PNL, premierul Tariceanu a declarat sambata ca votul delegatilor liberali il onoreaza dar, totodata, il si "obliga" sa conduca partidul mai bine decat a facut-o pana in prezent. Tariceanu a fost confirmat oficial, sambata, in functia de presedinte al PNL, el obtinand 1194 de voturi din 1305 exprimate.
"Ma bucura ca partidul dovedeste ca este puternic si unit. Este o solidaritate care pe mine m-a impresionat. S-a revenit la o competitie fireasca, naturala, care va avea darul sa scoata oameni noi, proaspeti, la suprafata, noi lideri ai partidului, care vor putea sa duca mesajul catre cetateni. De asemenea, a fost un prilej bun pentru a discuta despre lucrurile care definesc identitatea liberala, care sunt principiile, care sunt ideile, care sunt elementele fundamentale ale liberalismului", a sustinut el, la inchiderea lucrarilor Congresului Extraordinar. Tariceanu a fost de parere ca votul care i-a fost acordat de liberali reprezinta un mesaj de unitate a principalului partid de guvernamant. "E evident ca daca vom fi uniti, nu neaparat in jurul conducerii, ci in jurul setului de valori liberale, PNL va deveni o forta veritabila pe scena politica romaneasca", a insistat liderul PNL.
Tariceanu le-a reamintit delegatilor si de "scadentele electorale" care asteapta partidul, prima fiind alegerile pentru Parlamentul European (PE). El a aratat ca examenul acestor alegeri va fi unul foarte important pentru logica politica si pentru logica guvernarii. "Imi doresc ca in campania pentru alegerile europene dezbaterea sa fie axata pe teme europene, nu pe teme colaterale", a aratat Tariceanu. Premierul a fost de parere ca scandalurile politice "vin si pleaca", cetatenii fiind interesati in primul rand de nivelul lor de trai. "Cand va veni momentul sa ne prezentam in fata alegatorilor nu cred ca ii va satisface sa le vorbim despre scandaluri. Acestea sunt directii in viata politica si cei care nu sunt in stare sa faca politica adevarata, fac scandaluri", a conchis Tariceanu.
Atac la servicii
Premierul a anuntat ca va incerca sa concretizeze "doua mari proiecte" ale PNL: reducerea drastica a cheltuielilor pentru sistemul militar si diminuarea la maximum a rolului serviciilor de informatii. Tariceanu a sustinut ca Romania are sase-sapte servicii de informatii care cheltuiesc sute de milioane de euro. Parte dintre acestea sunt folosite, potrivit premierului, la "interceptari telefonice inutile". "Avem servicii de informatii care au hoteluri, vile de vacanta cu regim special pentru protipendada din aceste servicii, nu pentru salariatii de rand. Stiti cati oameni avem in structurile serviciilor de informatii? Peste 15.000. Vreti sa stiti cat are Mossadul celebru din Israel? Putin peste 2000. De ce avem nevoie de 15.000 de oameni in serviciile de informatii? Pentru a forma un stat politienesc? Ce fel de stat? Indreptat impotriva propriului popor?", a spus Tariceanu, intr-un interviu acordat sambata BBC. Premierul a pledat pentru o reforma a serviciilor secrete.
Echipa lui Tariceanu
Congresul PNL i-a ales in cele doua zile de lucrari pe cei 30 de membri ai Biroului Politic, respectiv sapte vicepresedinti la centru, opt vicepresedinti pentru regiunile de dezvoltare, dublati de opt membri simpli, precum si sapte membri pe domenii de activitate. Vicepresedintii de la centru sunt: Crin Antonescu - vicepresedinte pe domeniul politic, Teodor Melescanu - vicepresedinte responsabil cu relatiile internationale, Norica Nicolai - vicepresedinte pentru relatii cu societatea civila si egalitate de sanse, Adrian Cioroianu - vicepresedinte pentru afaceri europene, Teodor Atanasiu - vicepresedinte pentru politici economice, Victor Paul Dobre - vicepresedinte pentru relatii institutionale, Ludovic Orban - vicepresedinte pentru comunicare si relatii publice.
Vicepresedintii regiunilor
Vicepresedinti pentru regiuni de dezvoltare au fost alesi: Varujan Vosganian - regiunea Nord-Est, Puiu Hasotti - regiunea Sud-Est, Adrian Miutescu - regiunea Sud, Mihai Voicu - regiunea Sud - Vest, Dan Radu Rusanu - regiunea Vest, Cornel Popa - regiunea Nord-Vest, Eugen Nicolaescu - regiunea Centru, Marian Petrache - regiunea Bucuresti - Ilfov. Acestia vor fi dublati de opt membri simpli: Romeo Stavarache - regiunea Nord - Est, Nini Sapunaru - regiunea Sud - Est, Adrian Semcu - regiunea Sud, Emilian Francu - regiunea Sud - Vest,, Cristian Busoi - regiunea Vest, Marius Nicoara - regiunea Nord - Vest, Aristotel Cancescu - regiunea Centru, Cristina Pocora - regiunea Bucuresti - Ilfov. Ceilalti sapte mebri ai BPC sunt: Adrian Iorgulescu - responsabil cu profesiile liberale, Relu Fenechiu - atributii pe comisiile de specialitate, Mircia Muntean - responsabil cu reteaua electorala, Vlad Moisescu - responsabil cu Cancelaria, George Scutaru - responsabil cu programe si evenimente, Cristian David - responsabil cu formarea si instruirea, Catalin Micula - responsabil cu politicile sociale. Trei liberali aflati in pozitii-cheie in stat - Mihai Razvan Ungureanu, Bogdan Olteanu si Radu Stroe - dar care nu au obtinut functii politice la recentul congres al PNL au cerut un vot de incredere din partea partidului. Stroe a marturisit chiar ca ia in calcul sa isi dea demisia din functia de secretar general al Guvernului, datorita votului primit la Congres.
Ziua premierului
Premierul Tariceanu a fost felicitat telefonic ieri, inca de la primele ore ale zilei, de membri ai Guvernului, colegi liberali si prieteni, cu ocazia implinirii varstei de 55 ani, pe care a sarbatorit-o alaturi de familie. "L-am felicitat pe Tariceanu telefonic, la primele ore ale diminetii, dar i-am pregatit si un cadou pe care am sa i-l ofer atunci cand am sa-l intalnesc. Este vorba de cartea mea <<Doctrinele de dreapta>> si de un stilou - pentru ca lui ii plac stilourile - cu care sa faca adnotari pe marginea cartii", a declarat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.