Scandalul provocat de Elena Udrea inainte de congresul PNL a avut efect de bumerang: liberalii au optat pentru radicalul Orban, in dauna moderatului Olteanu. Mare perdant, Radu Stroe si-a anuntat demisia din Guvern.

Ludovic Orban pornea cu un usor avantaj in competitia cu Bogdan Olteanu pentru postul de vicepresedinte al PNL, deoarece avea in spate grosul alesilor locali din partid, al caror lider este. In plus, Orban si-a facut campanie timp de doua luni, in timp ce Olteanu a intrat in cursa cu doua zile inainte de congres. Vineri dimineata, Orban s-a certat cu trei lideri de filiale, initial fidele lui, si Olteanu a devenit favorit. A explodat insa „bomba" Udrea. Delegatii injurau si spuneau ca este o actiune abil regizata de adversarii PNL si cereau „replici dure". In aceste conditii, cota lui Orban a inceput sa creasca din nou.

Ceilalti mari invinsi

Mihai Razvan Ungureanu, Radu Stroe si Paul Pacuraru pot fi considerati marii invinsi ai congresului, intrucit nu au prins pozitii in conducere, primii de vicepresedinte, ultimul de membru in Biroul Politic. La Ungureanu a contat poate si apropierea de Traian Basescu. Radu Stroe a pierdut la doar 34 de voturi in fata secretarului de stat Victor Paul Dobre. Nescontata a fost si infringerea lui Paul Pacuraru in disputa cu Catalin Micula. Radu Stroe a anuntat ieri ca va demisiona din Guvern, iar Olteanu si Ungureanu vor solicita noii conduceri vot de incredere pentru functiile publice pe care le detin.

Adversarii scot cutitele

PSD si PLD au atacat manifestarea liberalilor. „Am avut senzatia ca participam la un congres al PCR. Au avut un singur candidat, care a fost ales in unanimitate. Este absolut jenant si este o parodie a democratiei interne de partid", a declarat Mircea Geoana. Nici ex- ministrul Flutur nu a ratat prilejul, spunind ca „rezultatele congresului arata divortul de PD, pentru ca oameni care n-au crezut in Alianta sint vicepresedinti care raspund de programele politice ale PNL si de relatiile cu Presedintia".

Biroul Politic al PNL

* Presedinte - Calin Popescu Tariceanu

* Vicepresedinti nationali: Crin Antonescu, Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Adrian Cioroianu, Teodor Atanasiu, Victor Paul Dobre, Ludovic Orban.

* Vicepresedinti euroregiuni: Varujan Vosganian, Puiu Hasotti, Adrian Miutescu, Mihai Voicu, Dan Radu Rusanu, Cornel Popa, Eugen Nicolaescu, Marian Petrache

* Membri pe domenii nationale: Adrian Iorgulescu, Relu Fenechiu, Mircia Muntean, Vlad Moisescu, George Scutaru, Cristian David, Catalin Micula.

* Membri pe euroregiuni: Romeo Stavarache, Nini Sapunaru, Adrian Semcu, Emilian Francu, Cristian Busoi, Marius Nicoara, Aristotel Cancescu, Cristina Pocora.