Petrolistul spune ca vrea sa cumpere, in 2007, o rafinarie cel putin la fel de mare ca aceea de la Midia, in Franta sau in Italia.

Grupul Rompetrol intentioneaza sa cumpere, in acest an, o rafinarie in Franta sau in Italia pentru a-si
Petrolistul spune ca vrea sa cumpere, in 2007, o rafinarie cel putin la fel de mare ca aceea de la Midia, in Franta sau in Italia.

Grupul Rompetrol intentioneaza sa cumpere, in acest an, o rafinarie in Franta sau in Italia pentru a-si creste capacitatea de rafinare, iar achizitia ar putea fi finantata din vinzarea unui pachet minoritar de actiuni al companiei controlate de Dinu Patriciu.

"Avem in vedere, in acest an, achizitia unei rafinarii in Italia sau in Franta, cel putin de aceeasi capacitate cu rafinaria de la Petromidia. De o alta rafinarie avem oricum nevoie, pentru ca am avut vinzari de peste sapte milioane de tone", a declarat presedintele grupului Rompetrol pentru agentia MEDIAFAX.

Patriciu nu a specificat ce rafinarie doreste sa cumpere si nici ce suma de bani ar putea disponibiliza pentru achizitie, mentionind doar ca nu este interesat sa preia vreo rafinarie din Romania.

Patriciu intentioneaza sa-si cumpere o rafinarie in Europa Occidentala pentru a-si asigura livrarile de carburanti catre propria retea de distributie. Amintim ca, in 2005, Rompetrol a achizitionat, in Franta, reteaua Dyneff, care, cu 226 de benzinarii, are o cota de circa 4% din toata piata franceza. In plus, in acest an, Rompetrol va deschide prima statie in Spania, nefiind exclusa, pe viitor, extinderea in tot bazinul Marii Mediterane. Achizitia Dyneff poate fi socotita un succes: profitul primelor sase luni ale anului trecut a fost cu 20% mai mare, iar vinzarile medii pe statie au crescut cu circa 30%, dupa cum au anuntat reprezentantii grupului. Rompetrol nu are insa, in zona, nici o rafinarie, reteaua de distributie fiind deservita de rafinarii cu care grupul are contracte.

Patriciu ar fi interesat de o rafinarie cu o capacitate de cel putin 3,5 milioane de tone anual, cit are acum Petromidia. Potrivit presei internationale, grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell ar putea renunta la mai multe rafinarii din Franta, precum si la o serie de active din domeniul petrochimic, dupa ce a primit mai multe oferte de cumparare de la investitori interesati. Shell ar putea vinde trei rafinarii. In Italia sint operationale 16 rafinarii.

Patriciu poate face rost de bani pentru achizitie din vinzarea unui pachet minoritar de actiuni Rompetrol, tranzactie care se va incheia "cu siguranta" pina la sfirsitul lui martie printr-o majorare de capital. Omul de afaceri spune ca pachetul poate reprezenta "10-15% sau 22%", dar va fi "lipsit de orice fel de drepturi de decizie in companie" si ca a primit deja mai multe oferte, fara sa precizeze insa de la cine si pentru citi bani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.