Pentru Irak, „Foreign Affairs" recomanda incetarea interventiei militare si renuntarea la viziunea democratiei ca solutie pacificatoare .

Hegemonia fara precedent a SUA in Orientul Mijlociu s-a pierdut o data ce administratia Bush a luat decizia de a renunta la diplomatie in favoarea interventiilor militare, considera Richard N. Haass, intr-o sinteza pentru prestigioasa revista „Foreign Affairs" a situatiei actuale si a posibilelor cai pe care SUA ar trebui sa le urmeze in regiune.

Greselile fatale

* Atacarea Irakului in 2003 si prabusirea regimului sunnit al lui Saddam Hussein au permis afirmarea periculoasa a Iranului (siit) si izbucnirea conflictelor, pina atunci controlate, dintre siiti si sunniti.

* Inexistenta unui succesor credibil al lui Yasser Arafat, afirmarea gruparii Hamas si tendinta Israelului de a lua decizii unilaterale in rezolvarea disputei cu palestinienii au determinat SUA sa ia masura gresita a incetarii negocierilor diplomatice.

* Globalizarea a favorizat raspindirea ideilor fundamentaliste si patrunderea, prin noile mijloace de comunicare, a „decadentei occidentale" in lumea islamica, ceea ce a accentuat resentimentele fata de SUA si aliatii sai.

Perspective sumbre

* Politica SUA in Orientul Mijlociu va fi concurata de UE, care s-a opus interventiei in Irak, dar si de China si Rusia, care vor adopta o atitudine binevoitoare fata de programul nuclear iranian si nu vor sustine impunerea democratiei prin interventii militare.

* Dupa Israel, Iranul va deveni cea mai puternica tara din regiune, va sprijini grupari precum Hamas si Hezbollah si va fi capabil sa construiasca arma atomica.

* Credibilitatea actiunilor diplomatice a fost discreditata de atacurile care au urmat dupa retragerea unilaterala a Israelului din Liban si Gaza, iar SUA si-au pierdut calitatea de mediator diplomatic, dupa atacarea Irakului.

* Irakul va ramine pentru urmatorii ani o societate divizata de conflictele sectare si dominata de militiile private si de terorism. Fenomenul va lua amploare si in Liban, Palestina, dar si in Egipt si Arabia Saudita, unde gruparile teroriste vor incerca sa discrediteze guvernele proamericane.

* Regimurile proamericane din Egipt si Arabia Saudita vor deveni tot mai autoritare si vor pierde sprijinul populatiei in favoarea gruparilor fundamentaliste. Egiptul si Arabia Saudita vor deveni astfel state generatoare de terorism.

* Organizatiile regionale nu vor putea oferi un cadru propice negocierilor. Initiativele Ligii Arabe vor fi sortite esecului, din moment ce Israelul si Iranul, cele mai importante state din regiune, nu fac parte din organizatie.

Solutii

* SUA ar trebui sa lase actiunile militare din Irak in sarcina trupelor irakiene si sa creeze un forum de negocieri care sa includa Turcia, Arabia Saudita, Iranul si Siria. Recalcitranta Iranului poate fi redusa printr-o oferta economica foarte generoasa si programe nucleare pilot, in schimbul carora Teheranul sa permita inspectarea instalatiilor nucleare. Facuta publica, o asemenea oferta i-ar determina pe cetateni sa forteze mina liderilor islamisti pentru acceptarea negocierilor. Intr-un mod similar ar putea fi tratata si relatia cu Siria, astfel incit SUA sa beneficieze de o neutralitate binevoitoare a celor doi vecini ai Irakului.

* SUA vor reusi sa devina imune fata de instabilitatea din Orientul Mijlociu daca isi vor reduce dependenta de petrol, atit printr-o politica a preturilor, care sa reduca consumul, cit si prin introducerea unor combustibili alternativi.