Comisarii Garzii Financiare din toata tara s-au pus zilele acestea pe cautat cazane de tuica, avind in spate legea comunitara si in fata realitatea satului romanesc.

„De la inceputul anului am inceput sa ne ocupam serios de productia particulara de alcool. Prioritatea noastra ramine deocamdata cercetarea cazanelor autorizate care produc ilegal alcool. Insa Garda Financiara poate intra in orice curte daca exista informatii ca acolo se fac fapte de comert", ne-a declarat Adrian Cucu, comisarul general al Garzii Financiare. Detinatorii de alambicuri sint obligati ca, pina la 31 ianuarie, sa le inregistreze la Directiile Finantelor Publice teritoriale. Insa, odata declarate cazanele, proprietarii sint luati in evidenta si se pot trezi oricind cu Garda Financiara la poarta. Daca nu le inregistreaza, Garda Financiara nu le poate intra in curte fara sa aiba mandat de perchezitie. In plus, deocamdata, nimeni nu are ceasuri pentru masurarea cantitatii de alcool si nici pentru masurarea gradelor de tarie. Un astfel de aparat costa peste 2.000 de euro si se apreciaza ca mai devreme de doi ani nu vor putea fi achizitionate.

Incepind cu 1 ianuarie, tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati de cel mult 50 de litri de produs pe an, se accizeaza cu 375 de euro/hl alcool pur. Pentru cantitatea care depaseste limita de 50 de litri se va datora acciza standard de 750 de euro/hl alcool pur.

Nimeni nu si-a inregistrat cazanul

Daca la Bucuresti se controleaza „serios", in teritoriu lucrurile stau altfel. Seful Garzii Financiare Mures, Iuanel Gutiu, a recunoscut ca nu stie nimic despre cazanele de tuica din sate. El a precizat ca oricum nu are dreptul sa intre in curtea omului si sa il verifice si ca oricine poate produce tuica in limita a 50 de litri, fara sa plateasca accize. Purtatorul de cuvint al Directiei Finantelor Olt, Daniela Barbu, a declarat ca nici un locuitor din judet care detine cazan pentru producerea de tuica in gospodaria sa atit pentru consum propriu, cit si pentru vinzare nu si-a declarat cazanul la Fisc. Potrivit NewsIn, situatia e aceeasi si in Bistrita-Nasaud. La fel si la Botosani, unde nu exista nici un cazan autorizat. „Chiar daca stim ca sint cetateni care au cazane de tuica mici, daca nu desfasoara activitate autorizata nu avem competenta de a interveni. Trebuie mandat de perchezitie", a precizat seful Garzii Botosani, Corneliu Mihai.