La varsta de 50 de ani, Gandhi, care era casatorit si avea patru copii, a fost la un pas de a pierde tot, familie, munca si reputatie, dupa ce s-a indragostit nebuneste de frumoasa Saraladevi Chaudhuri, care era cu trei ani mai tanara decat el.
La varsta de 50 de ani, Gandhi, care era casatorit si avea patru copii, a fost la un pas de a pierde tot, familie, munca si reputatie, dupa ce s-a indragostit nebuneste de frumoasa Saraladevi Chaudhuri, care era cu trei ani mai tanara decat el.
Aceasta poveste a fost relatata intr-o biografie a liderului spiritual si politic scrisa de catre nepotul sau, Rajmohan Gandhi.
"Am vrut sa surprind in cartea mea pe barbatul Gandhi, astfel incat nu am putut sari peste acest episod din viata bunicului meu" a relatat acesta reporterilor britanici.
Desi prietenia lui Gandhi cu scriitoarea - nepoata laureatului Nobel, poetul Rabindranath Tagore - era cunoscuta la acea vreme, implicatiile romantice nu au fost cunoscute pana la aparitia cartii.
Talentata, foarte bine informata si determinata, Saraladevi avea 29 de ani cand s-a intalnit prima data cu Gandhi, in 1901, si cand aceasta dirija o orchestra care interpreta un cantec scris chiar de ea pentru Congres.
Cu toate astea, Gandhi s-a indragostit abia cand Saraladevi avea 47 de ani, era casatorita cu Rambhuj Dutt Chaudhuri, care era editorul unui ziar. Pe atunci Gandhi locuia provizoriu in casa celor doi.
La acea vreme, Chaudhuri se afla in inchisoare pentru ca intrase in conflict cu britanicii, si imediat ce a sosit in casa acestora, Gandhi a scris intr-o scrisoare: "Compania lui Saraladevi este deosebit de incantatoare, are foarte mare grija de mine". In mai putin de cateva luni, el se gandea la relatia lor in termenii unui "mariaj spiritual", iar nepotul sau recunoaste ca nu este foarte sigur ce dorea bunicul sau sa spuna prin acest termen.
Gandhi a fost casatorit, la doar 12 ani, cu o fetita de aceeasi varsta, Kastur Kapadia. Casatoria lor a fost tot timpul o problema, pentru ca, tanar fiind, Gandhi dorea sa aiba alaturi o persoana egala intelectual cu el. Kastur nu numai ca era analfabeta, dar a refuzat orice tentativa a lui Gandhi de a o educa.
Inteligenta si cultivata, se pare ca Saraladevi intruchipa exact genul de femeie pe care si-l dorea Gandhi. "Bunicul meu era fermecat de personalitatea acestei femei si isi imagina ca soarta le-a destinat lor sa contribuie la viitorul Indiei" scrie nepotul acestuia in cartea "Mohandas: O poveste adevarata a unui om, a poporului sau si a unui imperiu".
In diverse scrisori, Gandhi ii spunea lui Saraladevi ca o viseaza adeseori si ca este de acord cu sotul ei care a numit-o odata ca fiind "o zeita".
Cu toate astea, nu toata lumea aprecia beneficiile spirituale ale relatiei lui Gandhi cu o femeie care nu ii era sotie.
Fiul sau - Devadas (tatal lui Rajmohan) - i-a cerut la un moment dat sa inceteze cu aceasta prietenie.
In vara anului 1920, Gandhi i-a spus inlacrimatei Saraladevi ca relatia lor trebuie sa inceteze pentru ca doar "un mariaj spiritual" cum isi imaginase el pentru ei doi a devenit imposibil. Gandhi si Saraladevi nu au rupt total comunicarea dintre ei, insa nici unul nu a pomenit de celalalt in biografia personala.
Rajmohan isi aminteste ca, atunci cand era copil, a auzit o conversatie intre parintii sai care comentau despre nebunia lui Gandhi: "se refereau la el ca la un batran salvat de la dezastru".
Insa in prezent, Rajmohan vede cu alti ochi aventura bunicului sau: "privind inapoi, a fost mai degraba un episod minunat. El cauta sa-si traiasca viata in diverse feluri, cum facem toti de fapt si s-a chinuit sa-si gaseasca calea. Cred ca aceasta poveste ne ajuta sa-l cunostem mai bine pe cel care a fost Mahatma Gandhi". (M.BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.