Kim Clijsters joaca pentru ultima oara la Australian Open. Maria Sarapova nu exclude sa se retraga si ea din tenis la 24 de ani. Speculatii pe marginea Australian Open au inceput sa se faca inca dinainte de tragerea la sorti, absenta din concurs a finalistei de anul trecut, Justine Henin-Hardenne, si accidentarea subita a lui Rafael Nadal reconfigurind evaluarea sanselor pentru cistigarea trofeului. Concursul incepe azi, iar in lipsa lui Henin statutul de favorita a fetelor ii revine Mariei Sarapova, care are un traseu facil pina in faza semifinalelor, unde ar intilni-o pe Kim Clijsters, a cincea in WTA, dar printre cele mai indreptatite sa viseze la cupa si cecul puse in joc la Melbourne.

Williams, o cauza pierduta

Cele doua au putine puncte in comun, insa unul dintre ele este privitor la viata de dupa tenis. Kim Clijsters a confirmat recent ca se va retrage din activitate la finalul acestui an, ea urmind sa se casatoreasca la vara si sa se dedice familiei. La fel gindeste si Sarapova: „Ma vad retragindu-ma la virsta lui Kim, de 24 de ani, chiar daca mai sint cinci ani pina atunci. Eu voi continua atit timp cit voi fi motivata. Insa exista si alte lucruri in viata in afara de tenis". Dincolo de lupta celor doua, are pretentia ca ar conta si Serena Williams, dubla cistigatoare a probei (2003, 2005), dar care nu a mai jucat tenis de performanta dupa US Open 2006. Fostul cistigator al Wimbledonului, Pat Cash, a luat atitudine la reintoarcerea Serenei, iar intr-un comentariu publicat ieri in „Times", intitulat „Williams este o cauza pierduta", a prezis ca aceasta nu va mai reveni vreodata pe primul loc in WTA.

Fara adversar

Baietii au un singur mare favorit, Roger Federer, in ciuda faptului ca el a fost invins recent de Andy Roddick intr-un meci amical. Al doilea jucator al lumii, Nadal, vine dupa o accidentare si, in general, nu prea ii prieste in Australia, iar Roddick (nr. 6) are un traseu infernal, potentiali adversari pina la finala fiindu-i Marat Safin (turul 3), Mario Ancic (optimi) si Ivan Ljubicic (sferturi). Dintre cei doi romani de pe tabloul principal, in prima zi de concurs a jucat doar Edina Gallovits (azi-noapte, la ora 2.00, cu americanca Meilen Tu), Victor Hanescu urmind sa debuteze miine.