Liderul american se afla in fata unei decizii istorice. Cunoscut pentru atitudinea sa indiferenta la mediu, mai nou, Bush e pe cale sa adopte masuri radicale impotriva poluarii.

IncAlzirea globala, reducerea emisiilor gazelor de sera si energiile alternative sint noile subiecte de reflectie pentru presedintele american George Bush. Surse din guvernul Marii Britanii, citate de „The Observer" si preluate de „The Guardian", au declarat ca discursul anual al liderului SUA asupra starii Uniunii va reprezenta primul pas in adoptarea unei politici noi fata de mediu. Oficialii britanici vorbesc chiar de posibilitatea unui tratat international, succesor pentru cel de la Kyoto, care va expira in 2012.

Ursii au dat semnalul

Pina acum, presedintele Bush a refuzat sa recunoasca protocolul de la Kyoto, argumentind ca ar dauna economiei. SUA sint insa pe primul loc la emisia de dioxid de carbon, cu 25% din totalul emisiilor de gaz din lume.

„China este pe locul doi, si cu toate astea nu a semnat protocolul de la Kyoto. La fel si India. Reticenta Americii de a imbratisa un tratat cu probleme nu trebuie privita de prietenii si de aliatii nostri ca o fuga de responsabilitate", si-a explicat pozitia George Bush. „The Observer" arata ca schimbarea verde de atitudine este o parte din repozitionarea administratiei Bush, dupa infringerea republicanilor in alegerile din toamna trecuta. Noile opinii ale presedintelui american s-au facut simtite in timpul intilnirilor cu José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, cancelarul german, Angela Merkel, si cu premierul britanic, Tony Blair. Primul semn serios al acestei miscari a aparut in momentul in care guvernul SUA a admis, acum citeva saptamini, ca incalzirea globala pune in pericol specia ursilor polari.

Blair spera

„S-ar putea sa fie inceputul consensului asupra unui program post-Kyoto", a declarat pentru „The Observer" o sursa apropiata premierului britanic. Tony Blair spera, chiar, ca o astfel de decizie internationala asupra schimbarii climei si asupra reducerii emisiilor de gaz sa aiba loc la Summitul G8 din iunie anul acesta. Premierul britanic a avut, de altfel, citeva convorbiri particulare cu presedintele american pe aceasta tema, inainte de Craciun, iar in urma lor „exista sentimentul ca Bush sa accepte reducerea emisiilor de gaz in SUA", noteaza cei de la „The Observer". Blair a mai declarat anul trecut ca va insista pe masurile impotriva incalzirii globale, blocate in mai multe rinduri de republicani, ceea ce l-a costat pe Bush pierderea controlului in Congresul american.

Bush lasa trecutul in urma

Barroso si Merkel au incercat si ei sa il aduca pe presedintele american pe calea verde. Propunerea presedintelui Comisiei Europene are in plan reducerea emisiilor gazelor de sera cu 20% pe continentul european. Dupa intilnirea din 4 ianuarie din acest an dintre presedintele Bush si cancelarul german Angela Merkel, seful SUA a declarat in cadrul unei conferinte de presa: „Este important sa lasam trecutul in urma noastra si sa ne concentram pe dezvoltarea tehnologiilor care permit protectia mediului". Desi apreciaza efortul SUA, Yvo de Boer, secretarul executiv pe climat din cadrul ONU, declara pentru „Le Monde" ca solutia tehnologica nu poate rezolva incalzirea globala: „Cum poti integra tehnologia intr-un tratat? Companiile nu sint dispuse pur si simplu sa-si transfere tehnologiile pentru astfel de scopuri".