Traian Basescu le cere parlamentarilor sa modifice Legea referendumului prin care liberalii ii interziceau convocarea referendumului in preajma alegerilor.

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri inapoi in Parlament legea care ii interzicea, printr-un amendament al PNL, sa convoace referendum cu mai putin de sase luni inaintea oricaror forme de alegeri. Initial, textul legii se referea doar la referendumul local si prevedea ca, in probleme de interes local, rezultatele acestuia sa fie validate indiferent de numarul persoanelor care participa la scrutin. In Comisia juridica a Camerei Deputatilor insa proiectul a fost imbogatit cu un amendament al liberalului Gheorghe Gabor care ii restringea presedintelui dreptul de a convoca referendum cu sase luni inainte de orice fel de alegeri, fara a specifica insa daca e vorba despre referendumul local sau cel national.

Injumatatire de prerogative prezidentiale

„Pe durata a mai mult de doi ani in termenul unui mandat al presedintelui Romaniei, poporul nu ar avea dreptul sa isi exprime opinia prin consultarea referendara, ceea ce reprezinta o limitare substantiala a prerogativelor constitutionale. In acest context, seful statului considera ca aceasta interdictie restringe considerabil exercitarea suveranitatii de catre poporul roman si submineaza intregul fundament constitutional al statului de drept", se arata in nota de fundamentare a Presedintiei.

Liberalii recunosc greseala

Contactat de „Cotidianul", autorul amendamentului, deputatul PNL Gabor Gheorghe, a recunoscut ca a fost o greseala de redactare si ca amendamentul sau se referea doar la referendumurile locale, nu si la cele nationale. „A fost o scapare faptul ca am omis sa specificam clar in text ca amendamentul se refera doar la alegerile locale. Vom face modificarea la comisie", ne-a asigurat Gabor. Colegul sau Horia Uioreanu sustine insa ca ar trebui introdusa totusi interzicerea ca presedintele sa nu poata declansa referendumuri pe durata campaniilor electorale.

Geoana vede scenarii

La rindul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine ca parlamentarii PSD nu vor accepta modificarea ceruta de Presedintie. „Basescu incearca sa suprapuna un referendum intern cu campania electorala pentru a se transforma, contrar Constitutiei si legii, in agent electoral al PD", a declarat cu suspiciune Geoana.