Vizita reprezinta o incercare a lui Ajmadinjad de consolidare a relatiilor statului sau islamist cu guvernele de stanga, totodata cu diminuarea influentei Washingtonului in zona, relateaza agentiile de presa internationale. Seful statului venezuelean
Vizita reprezinta o incercare a lui Ajmadinjad de consolidare a relatiilor statului sau islamist cu guvernele de stanga, totodata cu diminuarea influentei Washingtonului in zona, relateaza agentiile de presa internationale. Seful statului venezuelean, Hugo Chavez, constituie o preocupare constanta pentru Statele Unite si este principalul sustinator al programului nuclear iranian. In contrapartida, concomitent cu turneul liderului iranian, seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice s-a lansat intr-un turneu in Orientul Mijlociu, pentru a colecta, din randul lumii arabe, capital de simpatie fata de noua strategie a SUA in Irak.
Iranul ignora somatiile americane
Deocamdata, Ahmadinejad isi pastreza aceeasi atitudine sfidatoare fata de somatiile hexagonulului marilor puteri implicate in programul nuclear al Teheranului (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie - membri permanenti ai Consiliului de Securitate - plus Germania), care, sub bagheta SUA si uzand de argumentul sanctiunilor internationale, preseaza Irakul sa renunte la operatiunile de imbogatirea uraniului, sub argumentul ca (la un moment dat, acesta ar putea fi folosit in scopul fabricarii armei atomice).
Ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, a declarat presei ca activitatile de imbogatire a uraniului continua in mod normal la uzina de la Natanz, in centrul Iranului.
Iranul poseda, la ora actuala, doua cascade formate din 164 de centrifuge care imbogatesc uraniul cu circa 5 la suta, nivel necesar pentru fabricarea de combustibil destinat centralelor nucleare civile.
Teheranul vrea sa instaleze 3000 de centrifuge pana la sfarsitul anului conform calendarului iranian, care se incheie la 20 martie 2007. Trebuie precizat ca, pentru folosirea uraniului Consiliul de Securitate ONU a adoptat, la sfarsitul lunii decembrie, o noua rezolutie care impune sanctiuni impotriva programelor nucleare si balistice iraniene, dupa refuzul Teheranului de a-si suspenda programul de imbogatire a uraniului.
Casa Alba a negat, la finele saptamanii trecute, "speculatiile" potrivit carora Statele Unite s-ar pregati pentru o interventie militara impotriva Iranului sau a Siriei. "Vreau sa abordez o speculatie, un fel de legenda urbana care circula", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, la intalnirea cu presa. "Este vorba despre limbajul folosit de presedinte (George W. Bush) miercuri seara, in cadrul discursului sau pe tema Iranului si a Siriei, interpretat ca si cum ar incerca sa atace una dintre aceste tari, iar pregatirile ar fi in curs de desfasurare. Nu sunt", a subliniat Snow.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.