Ca urmare a crizei prin care trece Biserica catolica din Polonia, in contextul recentelor dezvaluiri legate de trecutul patat al unor inalti prelati, peste 50 de episcopi polonezi s-au reunit, ieri, la Varsovia, in cadrul unei reuniuni extraordinare.
Ca urmare a crizei prin care trece Biserica catolica din Polonia, in contextul recentelor dezvaluiri legate de trecutul patat al unor inalti prelati, peste 50 de episcopi polonezi s-au reunit, ieri, la Varsovia, in cadrul unei reuniuni extraordinare. Episcopii au incercat sa analizeze aceasta situatie exceptionala si au decis infiintarea unei comisii speciale a Bisericii care va examina trecutul tuturor episcopilor polonezi din vremea comunismului. Secretarul general al institutiei, Piotr Libera, a explicat ca toti episcopii si-au exprimat dorinta de a se supune acestei verificari.
Guvernul polonez a anuntat ca, in saptamanile urmatoare, va intoduce un proiect de lege care urmareste pedepsirea celor care au facut parte din fosta politie secreta din perioada comunista, transmite BBC. Potrivit proiectului, agentilor fostelor servicii secrete li se va interzice detinerea unor functii publice si vor fi cercetati penal, dupa caz.
Indepartarea fostilor comunisti din viata publica ramane, de altfel, una dintre prioritatile gemenilor Kaczynski, aflati la putere in Polonia, adepti ai lustratiei. Desi, pentru moment, nu se cunoaste cu exactitate ce anume va prevedea legea, se asteapta ca aceasta sa interzica fostilor ofiteri sa ocupe anumite functii publice, sa le reduca pensiile la cel mai mic nivel si sa declare Securitatea din perioada comunista drept organizatie criminala. Polonia anunta inca din vara lui 2006 ca doreste sa promulge o noua lege prin care jurnalistii, ofiterii, magistrati, profesorii si, practic, orice colaborator al fostei politii secrete, nascut inainte de 1 august 1972, sa fie lustrati.
Pe de alta parte, o comisie speciala a Bisericii va examina trecutul tuturor episcopilor polonezi din vremea comunismului, a anuntat, ieri, presedintele conferintei episcopale de la Varsovia, Jozef Michalski. Acest nou demers al autoritatilor de la Varsovia vine dupa ce Stanislaw Wielgus, Arhiepiscopul Varsoviei, numit saptamana trecuta de Vatican, a demisionat, recunoscand ca a colaborat cu fosta politie politica. In Polonia, dezvaluirile privind trecutul unor inalti prelati nu contenesc. Mai nou, presedintele comisiei istorice de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, monseniorul Michal Jagosz, este acuzat de colaborare cu fosta politie secreta comunista. Presa de la Varsovia sustinea in 2006 ca Jagosz a fost recrutat inainte de a parasi Polonia, in 1984, pentru a prelua o functie la Vatican. Nici fostul presedinte al Solidaritatii si Poloniei, Lech Walesa, nu a scapat de suspectare, chiar din partea fratilor Kaczynscki (foto).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.