Ce institutii vor fi controlate?
In perioada 15-30 ianuarie va fi controlul accesibilizarilor in directii de munca, directii generale de asistenta sociala. Acestea sunt primele institutii cu care persoana cu handicap vine in contact. Directia g
Ce institutii vor fi controlate?
In perioada 15-30 ianuarie va fi controlul accesibilizarilor in directii de munca, directii generale de asistenta sociala. Acestea sunt primele institutii cu care persoana cu handicap vine in contact. Directia generala de asistenta sociala, partenerii nostri din teritoriu, directiile de munca care au facut plati si care se ocupa de persoanele cu handicap.
N-ati fost prea ingaduitori pana acum?
Eu am vrut sa fiu intelegator. Nimeni nu a facut o campanie de constientizare, de sensibilizare a acestor factori de decizie. Insa, in 2007, din moment ce UE ne-a inglobat, nu mai exista nici o scapare. Nu mai exista nici un argument cu care sa scape de amenda. Anul trecut am verificat si sanctionat cu avertisment, o gama larga de institutii. Anul acesta nu mai merg sa vad daca au prevazut la buget, pentru ca am doi ani de cand ii rog sa prevada in buget accesibilizari. Anul constat daca au facut sau daca n-au facut si aplic amenzi, acolo unde e cazul, iar amenzile vor fi date directorilor institutiilor.
Care este situatia in Bucuresti?
O sa ma intrebati de ce la Metrou nu sunt decat patru rampe si doua lifturi. Metroul n-a avut bani pentru asa ceva. Ganditi-va ca sunt 40 de statii, cu cate doua intrari cel putin, cu cate doua nivele. Asta inseamna 40-50 de aparate. La un cost mediu de 10.000 sau 20.000 de euro sunt bani.
Nu vreau sa plang de mila lor. Dar stiu ca directorul de la metrou s-a preocupat si a facut cu ministrul finantelor un acord de imprumut cu BIRD, iar o parte din bani stiu sigur ca vor fi esalonati pe doi ani de zile pentru accesibilizarea tuturor celor 40 de statii. Acordul s-a semnat in noiembrie - decembrie, probabil ca din ianuarie vor incepe accesibilizarile. Nu trebuie sa va asteptati ca de maine apar accesibilizarile. Urmeaza procedurile de licitatie conform legii achizitiei publice. Plus lucrarile care nu se pot face toate la cele 40 de statii, in acelasi timp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.