Sosii Depeche Mode mimind secvente din concerte, fani Elvis cu contract in State si picnicuri cu idoli autohtoni. Fancluburile din Romania forfotesc de membri, indiferent de marimea artistilor.

Fanii muzicii din Romania cotizeaza in numele formatiei preferate. Au ierarhii bine definite, impinzesc orasele cu filiale, planuiesc evenimente in cluburi si sint tinuti la curent de artistii preferati. Numarul fancluburilor din tara se pierde insa in negura pasiunilor.

Cu stampila, fara stampila

„Pentru infiintarea unui fanclub este neaparat nevoie de acordul trupei, fara de care nu poate fi numit oficial si nu este recunoscut de trupa. Pentru inceput, trebuie sa fie inscrise minimum 150 de persoane", explica studenta Alexandra Dima, presedinta fanclubului Animal X din Tirgu Frumos. In schimb, alti fani ai muzicii au pasiuni chiar si cu statut juridic. Dumitru Sohan, fondator al fanclubului Depeche Mode Romania, a consultat un avocat pentru a pune pe roate o asociatie non-profit care sa promoveze formatia, iar Razvan Constantinescu, presedintele fanclubului Elvis din tara, se mindreste ca acesta „este sub contract direct cu Graceland-Memphis". Nu toti fanii se inghesuie insa sa idolatrizeze oficial. Andreea Chelsoi si colegii ei din grupul de sustinere a trupei Vita de Vie s-au strins pe un portal online si, din forum in forum, si-au ingrosat rindurile pina cind vestea a ajuns la urechile artistilor. „Ne-au cunoscut, au vazut ca sintem simpatici, cu initiativa, si de atunci primim suport din partea lor", dezvaluie Andreea, administratorul grupului.

Baronii locali sustin via

Mai toate fancluburile sint modelate de ierarhii. Andreea Chelsoi vorbeste insa de o „pseudo-ierarhizare", impusa o data cu nasterea proiectului VDV (Vita de Vie) Camp, in 2004, tabara anuala ce aduna la un loc membrii grupului. „In acea perioada, se tot vehiculau in media stiri despre «baronii locali» si ni s-a parut amuzant sa atribuim aceste functii, pentru a sublinia faptul ca lucrurile sint serioase, dar se bazeaza pe o relatie de prietenie, in primul rind locala, si apoi nationala, pe cit posibil". Fanclubul Depeche Mode adopta o tinuta mai riguroasa, cu trei membri fondatori, un presedinte si un vicepresedinte. „Avem persoane care se ocupa de marketing, de organizarea de party-uri si evenimente, de cele doua site-uri, de anunturile la zi", spune Dumitru Sohan. Presedinta fanclubului Animal X din Tirgu Frumos primeste vesti despre trupa de la un nivel mai inalt. „Noi, presedintii, sintem mereu tinuti la curent de Sopirla, care este presedinte pe tara. Ne suna o data la doua saptamini sau cum are noutati, pentru ca noi sa informam fanii la timp", spune aceasta. Pe de alta parte, Razvan Constantinescu, mai-mare peste fanii Elvis, vorbeste, pe linga conducerea propriu-zisa, si de membri de onoare, precum cintaretul american Joe Esposito sau Stefan Banica jr.

„Regele", pus pe karaoke dimbovitean

Pentru a nu-si dezamagi statutul, fanii romani planuiesc frecvent evenimente in sinul fancluburilor sau chiar in compania idolilor. Fidelii Depeche Mode se intilnesc in fiecare joi intr-un club mic si cochet, patronat de un depechist, si pun la cale party-uri sau discuta probleme administrative.

„Anul trecut am avut petrecere cu prezentarea DVD-ului «Playing the Angel» in club Paradiso, am avut concert in Backstage (in Bucuresti - n.r.). Cind spun concert, ma refer la trupe care cinta coveruri dupa Depeche Mode. Avem si patru sosii care seamana cu membrii formatiei si organizam un fel de mima din cadrul unui anumit concert", spune Dumitru Sohan. Fanii muzicienilor englezi platesc in jur de 100.000 de lei vechi pe luna, care se intorc tot la ei, sub forma de cadouri sau discounturi in anumite cluburi ce le gazduiesc evenimentele. Artistii Vita de Vie isi mai surprind fanii pe la petrecerile organizate de acestia, alteori chiar ei primesc vizite-surpriza in studio de la infocati. „O data au venit la un gratar in orasul meu dupa un concert, alta data am mers la Snagov sa facem o reuniune de ciini labrador, care au fost dati in ingrijire citorva membri ai grupului", isi aminteste Andreea Chelsoi. Razvan Constantinescu, in schimb, anunta pentru aceasta duminica „o mare intrunire" in Coyote Café din Bucuresti, atitata de un show „Elvis Impersonator in premiera in Romania", pe muzica de karaoke.

Fani sexagenari

Oficial sau nu, singuri sau de ordinul miilor, fanii romani pastreaza viu fenomenul fancluburilor. Alexandra Dima spune ca Animal X are cea mai mare retea de fancluburi din tara, cu 44 de astfel de organizari. Adrian, fost membru al fanclubului Akcent, isi aminteste de 25 de cluburi si de cel mai in virsta fan, de 65 de ani. Andreea Chelsoi se mindreste cu peste 1.000 de membri pasionati de Vita de Vie, „de la elevi de 10 ani pina la directori de firme de peste 40 de ani". Iar fanclubul Depeche Mode numara peste 500 de simpatizanti din toata tara, pina in 35 de ani. Peisajul preferintelor este, la rindul lui, luxuriant. Ies la iveala fancluburi pentru artisti precum Anca, AndrEA si Andreea Balan, Angel, Gaz pe Foc, Vank, Bere Gratis, Bliss, Candy, Corina, Krypton, L.A., O-Zone, Pepe, Smiley si multi altii, la care se adauga sutele de forumuri virtuale cladite in cinstea muzicienilor.

Alb sau negru, fanul tot fan Nici Michael Jackson nu a fost lasat de izbeliste. Raluca, membra pina nu demult intr-un fanclub dedicat lui, isi aminteste de vremurile in care inchiria cu colegii ei o discoteca cu ocazia zilei de nastere a artistului american sau cind se stringeau in spatele Casei Poporului pentru repetitii de dans si muzica pentru manifestari. Nici scandalurile sexuale care l-au incercat pe Michael nu le-a culcat la pamint patima. „S-a profitat la greu de imaginea lui, de banii lui. Daca era sa fie adevarat, mai ales cum este legea in Statele Unite, cu siguranta ar fi fost inchis si la ora actuala. Daca un om are o afinitate si vrea sa-i ajute pe copii si s-a implicat in foarte multe campanii, nu inseamna ca trebuie neaparat sa profite", spune Raluca. Pe linga Depeche Mode, Elvis sau Michael Jackson, fanii din Romania nasesc fancluburi si pentru alti artisti de peste hotare. Printre ei se numara David Bisbal, Type O Negative, R.E.M., Pussycat Dolls, Evanescence, Christina Aguilera, Britney Spears, precum si formatia mexicana RBD, infiintata in cadrul telenovelei cu acelasi nume, cu o retea solida de impatimiti romani.