Hagel si-a exprimat opozitia fata de strategia prezidentiala chiar in timp ce Condoleezza Rice sustinea opinia administratiei in cadrul unei audieri in Congres. Din tabara opusa, noul presedinte democrat al Comisiei afacerilor externe din Senat, Jose
Hagel si-a exprimat opozitia fata de strategia prezidentiala chiar in timp ce Condoleezza Rice sustinea opinia administratiei in cadrul unei audieri in Congres. Din tabara opusa, noul presedinte democrat al Comisiei afacerilor externe din Senat, Joseph Biden, candidat la investitura pentru cursa prezidentiala din 2008, a calificat noua strategie a sefului de stat drept o "eroare tragica".
Mult-mediatizata strategie Bush a generat reactii puternice de protest in randurile populatiei americane. Sute de persoane s-au adunat, joi, pe un refugiu pentru pietoni in Times Square, in centrul Manhattan-ului (New York), intonand sloganuri gen "Opriti finantarea, opriti razboiul!", in timp ce numerosi automobilisti traversau celebra intersectie claxonand in semn de solidaritate. Potrivit manifestantilor, intaririle americane trimise in Irak nu reprezinta decat mii de tinte aditionale pentru insurgenti. Demonstratii similare s-au desfasurat in mai multe orase americane, nemultumirea populatiei vizand, in special, decizia lui Bush de a suplimenta contingentul SUA din Irak cu 21.500 de militari.
Aceste manifestari constituie avanpremiera unei miscari mult mai ample, programata sa se desfasoare pe 27 ianuarie, la Washington, unde activistii pacifisti intentioneaza sa incurajeze Congresul sa reziste presedintelui.
In Irak, pozitia optimista exprimata oficial de Guvernul al-Maliki s-a dovedit in totala contradictie cu cea a liderului radical siit Moqtada Sadr. In opinia acestuia, noul plan al presedintelui american, George W. Bush, privind Irakul, va "esua" asemenea celor precedente, iar soldatii trimisi pe teren risca sa se intoarca acasa "in sicrie". "Noua strategie nu este bine venita si, in plus, militarii americani nu sunt bine - veniti" in Irak, a apreciat, la randul sau, seicul
Abdul-Razzaq al-Nadawi.
Dinspre Moscova, nici un cuvant de bine. Noua strategie a SUA in Irak releva ca America spera sa obtina, in aceasta tara, rezultate prin intermediul fortei si nu prin angajarea unui dialog cu principalele grupari irakiene, apreciaza diplomatia rusa.
Guantanamo: "Mizeriilor, puneti-va cu fata la pamant"
Momentul enuntarii strategiei a coincis cu "aniversarea" a cinci ani de la infiintarea lagarului Gunatanamo. Numeroase manifestatii, de la Londra pana la Havana, trecand prin Madrid si Oslo, inclusiv la Washington, au cerut, joi inchiderea acestui centru. La Londra, in fata Ambasadei SUA, asociatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a organizat o reconstituire a inchisorii. "Mizeriilor, puneti-va cu fata la pamant!", au scandat activistii care jucau rolul de gardieni pentru un grup de aproximativ 200 de manifestanti. Acestia purtau combinezoane portocalii, asemenea detinutilor de la Guantanamo. In pofida protestelor la adresa centrului in care sunt detinuti, fara a fi acuzati, raman inca intemnitati 395 de detinuti "suspecti de terorism". Federatia Internationala a Drepturilor Omului (FIDH) a cerut transformarea zilei de 11 ianuarie in "ziua internationala a inchiderii Guantanamo". Si noul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo.
Racheta asupra ambasadei SUA din Atena
O explozie a zguduit ieri dimineata, cu cateva minute inaintea orei locale sase, etajul al treilea al Ambasadei americane din Atena, desi sediul misiunii SUA este unul dintre cele mai bine pazite imobile din capitala elena. Conform unui oficial din cadrul politiei elene, explozia a fost provocata de o racheta antitanc (potrivit primelor cercetari, de fabricatie ruseasca) de calibrul 57 mm, care a aterizat intr-o toaleta de la etajul al treilea al ambasadei, patrunzand printr-un geam securizat.
Politia locala a descoperit si containerul de lansare a rachetei. Departamentul de Stat al SUA a confirmat ca nu s-au inregistrat victime. La cateva ore dupa explozie, o persoana neidentificata a revendicat atentatul, prin doua apeluri telefonice, in numele unei grupari de extrema-stanga, intitulata "Lupta revolutionara", a anuntat Ministerul elen al Ordinii Publice. Politia cerceta, ieri, credibilitatea acestor apeluri. "Lupta revolutionara", este considerata, in prezent, gruparea terorista cea mai periculoasa din Grecia. In februarie 1996, Ambasada SUA din Atena a mai fost tinta unui atentat al gruparii teroriste "17 noiembrie", comis cu ajutorul unei rachete antitanc, calibrul 88 mm.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.