Cineastii, criticii de film si oamenii de cultura protesteaza fata de situatia de la CNC. Sergiu Nicolaescu e dezlantuit: ataca institutia, ataca protestatarii, ataca si „Cotidianul".

Dupa ce regizorul Cristi Puiu a criticat public modul in care Centrul National al Cinematografiei (CNC) acorda finantarile pentru proiecte, comitetul director al Asociatiei Cineastilor din Romania (ACRO), format din Radu Muntean, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, plus Alexandru si Ada Solomon, este semnatarul unei scrisori in care propune ameliorarea „disfunctiilor sistemului" de concurs CNC. ACRO cere desfiintarea secretizarii juriului si proiectelor, supunerea listei membrilor juriului unei dezbateri publice si analiza rezultatelor proiectelor finantate de CNC, incepind cu anul 2000. Un comisar acuza

Regizorul Nae Caranfil considera ca „regulamentul respectiv este foarte prost si ar trebui refacut. Dar, atit timp cit concursul s-a desfasurat conform acestuia, n-ai ce contesta". Cineastul adauga ca e de acord cu scrisoarea ACRO, la al carei text „moderat" se raliaza. Si regizorul Mircea Daneliuc, si el respins la concursul CNC, declara ca „a fost lamentabil, protestele sint indreptatite". Surprinzator, Sergiu Nicolaescu sustine ca asociatia profesionala din care face parte a fost prima care a protestat fata de regulamentul CNC, cu luni inainte de organizarea concursului. „A izbucnit acum un scandal imens de presa, facut de dumneavoastra, «Cotidianul», in special. De ce faceti scandal, pentru ca n-a primit Cristi Puiu 200 de milioane? Eu am avut cinci scenarii in concurs, dar am cistigat doar cu unul, si tac din gura. Ce vreti acum, sa marsez la un scandal facut de un om care nu stie ce vrea? Vrea 200 de milioane? Stringem noi banii si ii dam", sustine Nicolaescu.

Sprijin pentru Puiu

O scrisoare deschisa in sprijinul lui Cristi Puiu a adunat sute de semnaturi, printre care se numara actorii Maria Popistasu, Victor Rebengiuc si Florin Piersic jr., artistii Suzana Dan, Dan Perjovschi si Vlad Nanc, si oamenii de teatru Stefan Peca si Radu Afrim. Dinspre partea lor, cei 15 critici de film semnatari ai unei alte scrisori, deschise catre ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, cer suspendarea din functie a directorului CNC si a consilierei Cornelia Palos. La aceasta revendicare se adauga desecretizarea proiectelor participante la competitia de anul trecut, numirea unei comisii de ancheta, care sa investigheze desfasurarea concursului din 2006, si a alteia pentru contestatii, inlocuirea regulamentului „scolaresc si absurd".

Anti-Puiu si anti-presa

Producatorul si directorul de imagine Cristian Comeaga isi afirma revolta fata de demersul lui Cristi Puiu: „Dupa ce nu cistiga, un concurent contesta regulamentul concursului la care s-a imbulzit sa participe". Comeaga adauga: „Inteleg revolta criticilor si le dau dreptate; un juriu care judeca proiecte cinematografice trebuie sa includa un critic de film. Dar e penibil ca oameni in toata firea sa strige asta printre picioarele domnului Puiu!..."

Pe de alta parte, regizorul si producatorul Adrian Popovici, cel care va face „Liceenii mileniului trei", e si el suparat pe presa din cauza mentionarii frecvente a numelui sau in legatura cu concursul CNC.