Multe din deciziile adoptate de CEDO impotriva Rusiei, inclusiv cea din cazul Ilascu, sunt motivate politic, a acuzat, joi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, precizand ca Parlamentul moscovit nu va ratifica protocolul 14 al Conventiei Europen
Multe din deciziile adoptate de CEDO impotriva Rusiei, inclusiv cea din cazul Ilascu, sunt motivate politic, a acuzat, joi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, precizand ca Parlamentul moscovit nu va ratifica protocolul 14 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, destinat simplificarii si accelerarii rezolvarii litigiilor in justitie.
"Adoptarea unor proceduri noi, mai simple, de catre instanta de la Strasbourg ar putea prejudicia calitatea actului de judecata", a explicat Putin refuzul Dumei de a ratifica, in decembrie, anul trecut, protocolul in cauza, pe motiv ca acesta contravine principiilor de baza ale Conventiei, incalca drepturile omului si ar putea duce la discriminari fata de Federatia Rusa. Protocolul 14 instituie legea cazuisticii si prevede analizarea spetelor de catre un singur judecator, a obiectat Putin, precizand ca majoritatea hotararilor instantei de la Strasbourg in litigiile in care Rusia este implicata sunt motivate politic. Liderul de la Moscova a oferit si un exemplu in acest sens, facand trimitere la cazul Ilascu. Rusia, care are o influenta importanta in Transnistria, a fost condamnata, alaturi de Republica Moldova, pentru ca nu s-a implicat in acest caz, adauga agentia de presa rusa, citand declaratia presedintelui Putin, potrivit caruia Moscova "a fost acuzata de ceva la care nu a luat parte", acuzatia transformandu-se intr-o "decizie pur politica, ce a subminat increderea in sistemul international de justitie". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.