Marii prezentatori din spatele undelor sint amenintati acum de oameni simpli, ce conduc veritabile posturi de radio din spatele propriului computer.

Lansarea tehnologiei open-source va da ghes aparitiei unei noi generatii de transmisiuni audio in lume, oferind utilizatorilor posibilitatea de a manevra gratuit si de capul lor un post radio, cu ajutorul unui singur computer, informeaza BBC.

Studio de emisie, la un clik distanta

Noul soft Campcaster, care permite sistemul „sursei deschise", transforma un PC intr-un instrument de minuire a tuturor aspectelor transmisiunii radio. Ideea i-a lovit pe cei de la organizatia non-profit Media Developement Loan Fund, avind ca scop sustinerea unui peisaj media independent in democratiile pe cale de aparitie.

Programatorul Douglas Ariennes dezvaluie pentru BBC ca programul, pe linga faptul ca ruleaza fisiere audio, ca de altfel orice alt media player, adauga optiuni specifice transmisiunii radio. Printre acestea se numara capacitatea de a inmagazina si de a programa muzica, de a grupa calupuri de stiri si interviuri si de a asculta o inregistrare inainte ca aceasta sa fie difuzata in direct. Ariennes spune ca, pina nu demult, functionarea unui post de radio necesita numeroase echipamente hardware, com-plexe si costisitoare, noul soft iesind la lumina tocmai pentru a inlatura aceasta problema. In alta ordine de idei, programatorul s-a pronuntat impotriva folosirii softurilor piratate, chiar daca sustine tehnologia open-source. „Daca vrei un sistem cit mai bun de emisie, te va costa mai mult de 1.000 de dolari numai licenta, si asta pentru un singur computer", spune Ariennes.

Adaptare in functie de utilizator

Noul soft se anunta, de asemenea, foarte flexibil, intrucit permite celui pe care-l foloseste utilizarea de noi functii, dupa cum crede el de cuviinta. Una dintre acestea o reprezinta capacitatea de a emite o piesa, astfel incit sa poata fi vizualizate simultan mai multe amanunte despre melodia ascultata, pe linga titlul ei. Cea mai recenta varianta a acestui program a fost scoasa in Sierra Leone si botezata dupa capitala tarii, Freetown. Aici, softul este folosit atit in universitati, cit si in cadrul unor comunitati restrinse.