Statistica oficiala a confirmat ieri primul succes inregistrat de Banca Nationala a Romaniei, dupa adoptarea regimului de tintire a inflatiei. Cresterea preturilor in 2006 a fost de sub 5%.

Banca Nationala a Romaniei a inregistrat in 2006 un prim succes de la adoptarea regimului monetar de tintire a inflatiei, care presupune incadrarea cresterii medii anuale a preturilor de consum intr-un interval de variatie in jurul unei tinte prestabilite. Institutul National de Statistica a dat publicitatii evolutia indicelui preturilor de consum (IPC) pentru luna decembrie a anului trecut si pe intreg anul 2006. Inflatia calculata in decembrie 2006, raportat la decembrie 2005, a atins nivelul de 4,87% sub tinta de 5 procente plus sau minus un punct procentual ca interval de variatie.

Marfurile alimentare s-au scumpit cu doar 1%

Inflatia la sfirsitul anului trecut a fost de 4,87%, nivel ce se incadreaza in tinta de inflatie stabilita pentru 2006, cresterea preturilor de consum fiind de 0,74% in decembrie 2006, fata de luna precedenta, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). In luna noiembrie, inflatia atinsese un nou minim istoric de 4,67%. Cea mai mare influenta asupra indicelui preturilor de consum pe ansamblu a avut-o cresterea, in decembrie 2006, comparativ cu decembrie 2005, cu 8,33% a preturilor la marfurile nealimentare, care au contribuit cu 3,6 puncte procentuale la cresterea totala, urmata de majorarea cu 5,12% a tarifelor serviciilor, cu o contributie de 0,9 puncte procentuale. Majorarea preturilor la alimente cu numai 1%, in decembrie 2006, fata de decembrie 2005, a avut o contributie de 0,4 puncte procentuale. Cresterea medie anuala a preturilor bunurilor si tarifelor serviciilor de consum inregistrata in anul 2006 fata de media anului 2005 a fost de 6,6% pe total, 3,8% la marfurile alimentare, 8,5% la nealimentare si 8,2% la servicii.

Scumpiri si ieftiniri in 2006

In ce priveste evolutia preturilor de consum, anul trecut a consemnat o serie de tendinte care au ajutat foarte mult la inregistrarea rezultatului favorabil. Un factor conjunctural care a actionat puternic pentru dezinflatie a fost pretul marfurilor alimentare. In aceasta categorie iese in evidenta grupa de legume unde statistica indica o ieftinire de aproape 14% anul trecut. In 2006, cel mai mult a crescut pretul energiei electrice (+33,58%), cel al tigarilor (+27,7%), dar si al zaharului (+26,25%). Din punct de vedere macroeconomic, alte elemente care au contribuit decisiv la dezinflatie in 2006 au fost intarirea leului si politica fiscala, care a condus la inregistrarea de excedente pe tot parcursul anului.

Majorarea salariilor, problema anului 2007

Tinta de inflatie stabilita pentru anul in curs este de 4%, cu un interval de variatie de plus minus un punct procentual in jurul tintei. In prognoza de inflatie pentru 2007, cea mai mare incertitudine este data de cresterea salariilor care, daca nu va tine cont de productivitatea muncii si de cresterea profitabilitatii companiilor, poate afecta procesul de dezinflatie.

Oficialii BNR, in frunte cu Mugur Isarescu, si-au exprimat speranta ca lefurile romanilor sa creasca „rezonabil".