Liberalii s-au reunit ieri cu mic cu mare la Congresul Extraordinar al PNL, convocat la Parlament, pentru a-l vota din nou pe Tariceanu in fruntea principalului partid de guvernamant. Toti liberalii europeni prezenti la reuniunea PNL - liderul gru
Liberalii s-au reunit ieri cu mic cu mare la Congresul Extraordinar al PNL, convocat la Parlament, pentru a-l vota din nou pe Tariceanu in fruntea principalului partid de guvernamant. Toti liberalii europeni prezenti la reuniunea PNL - liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, prim-vicepresedintele Internationalei Liberale, olandezul Hans van Baalen, si presedintele grupului ALDE din APCE Matyas Eorsi - l-au elogiat pe Calin Popescu Tariceanu si activitatea sa la conducerea Executivului. Conducerile partidelor din Romania nu au fost invitate la eveniment.
Sala de sedinte s-a dovedit neincapatoare pentru votantii lui Tariceanu, astfel ca o mare parte dintre delegatii liberali, aproximativ doua sute, s-au ingramadit pe holurile Parlamentului. Daca in ceea ce il priveste pe liderul liberal, care va carmui formatiunea inca doi ani, nu a existat nici o clipa vreun mister, Tariceanu intrand in cursa pe cont propriu si de unul singur, miza Congresului a fost aceea a goanei dupa mult doritele functii de vicepresedinti. De altfel, gratie ultimelor jocuri de culise care ii pune pe picior de rivalitate pe Bogdan Olteanu si pe Ludovic Orban, seful liberalilor din Capitala, nici macar nu a catadicsit sa isi faca aparitia la Congresul partidului din care face parte decat foarte tarziu, pentru a-si sustine candidatura.
Olteanu cu insigna "Votati cu Orban"
Surse din conducerea PNL ne-au explicat ca insusi Tariceanu a staruit pe langa Olteanu sa candideze pentru functia de vicepresedinte pentru comunicare, considerand ca Orban nu este potrivit pentru aceasta demnitate. De asemenea, pentru aceeasi functie a fost curtat si Dan Motreanu, ministrul refuzand sa intre intr-o astfel de competitie pe motiv ca se afla deja in "colimatorul" lui Orban deoarece a preluat portofoliul Agriculturii in dauna acestuia.
Totodata, liderii PNL Sectorul 1, cunoscuti ca apropiati ai liderului de la Capitala, i-au cerut explicatii lui Bogdan Olteanu invocand faptul ca seful Camerei nu s-a consultat si cu ei inainte de a-si depune candidatura.
De altfel, liderii PNL alaturi de Tariceanu au luat in calcul si posibilitatea retragerii candidaturii lui Olteanu si Orban, din ratiuni de imagine, idee la care s-a renuntat. Daca Orban nu si-a facut aparitia la Congres pana dupa-amiaza, la eveniment au participat de dimineata simpatizantii lui. Unul dintre acestia i-a oferit chiar lui Olteanu o insigna pe care trona chipul lui Orban. Vrand sa dea dovada de prezenta de spirit, Olteanu si-a prins insigna in piept si i-a sfatuit ironic pe liberalii de pe hol: "Votati cu Orban".
"Papusarii disidentilor" n-au ce cauta in partid
De la tribuna Congresului, liderii PNL nu s-au sfiit in a-l taxa de cate ori au avut ocazia pe exclusul Stolojan.
Tariceanu a acuzat gruparea Stolojan-Stoica ca a incercat sa impuna o dictatura a minoritatii in cadrul PNL, respectiv sa "ucida" democratia interna din partid. "Forta PNL a stat, pe tot parcursul istoriei de mai bine de 150 de ani a liberalismului romanesc si in capacitatea liderilor partidului de a se opune oricarei autocratii. Ceea ce au incercat, in ultimii doi ani, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si cei cativa membri ai partidului care l-au sprijinit - si care se pot numara pe degetele de la o mana - este sa impuna o dictatura a minoritatii in PNL, adica sa ucida democratia interna", a spus el.
El a perorat ca i-a invitat pe "disidenti" sa participe la Congres, dar refuzul acestora spune totul despre adevaratele lor intentii. El a spus ca acei liberali care au parasit partidul si "participa la o manevra politica josnica" sunt oricand bine-veniti inapoi in partid, subliniind ca mesajul nu e valabil si pentru "papusarii disidentilor".
Bilantul lui Tariceanu
Tensiunile dintre PNL si PD nu conteaza atat timp cat nu genereaza haos politic si nu impiedica realizarea obiectivelor de guvernare, a sustinut ieri presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu la prezentarea raportului sau de activitate.
Premierul a aratat ca, daca pentru romani tensiunile dintre PNL si PD nu sunt relevante atat timp cat Alianta isi atinge obiectivele politice, pentru PNL si pentru membrii sai acestea trebuie analizate. Tariceanu a insistat ca ultimii doi ani au dovedit justetea formarii Aliantei PNL-PD, ca alternativa la guvernarea PSD. "Am reusit sa readucem Romania pe traseul corect inspre Uniunea Europeana, iar aceasta realizare este rezultatul unui efort de echipa, al PNL si al PD, ca parteneri in Alianta PNL-PD si al UMDR si PC, ca parteneri de guvernare", a spus el. Tariceanu a precizat ca, daca ar analiza relatia dintre PNL si PD, nu ar vrea sa arate cu degetul catre cei care se fac vinovati pentru mentinerea, in multe randuri, a unei culturi de conflict si pseudo-conflict. El a aratat, de asemenea, ca este esential ca, in urmatorii doi ani de mandat, PNL sa continue sa fie un partener responsabil care sa sustina conservarea aliantei politice cu PD. "In ceea ce priveste PNL, partidul pledeaza pentru mentinerea aliantei politice cu PD si pentru consolidarea ei, spirit in care am si actionat pentru a reduce potentialele conflicte sau tensiuni", a opinat Tariceanu. El a subliniat, de asemenea, absenta tensiunilor dintre PNL, pe de o parte, si PC si UMDR, pe de alta parte. Tariceanu a insistat ca nu a fost invitata la lucrarile Congresului extraordinar al partidului nici o alta formatiune politica din Romania, pentru ca nu s-a urmarit ca reprezentantii acestora sa fie obligati sa aiba discursuri de convenienta. (R.G.)
Liberalii si-au votat Statutul
Cei peste 1000 de delegati la Congresul PNL au validat ieri modificarile la Statut, dintre care cea mai importanta este cea privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Biroului Politic Central, fiind inregistrate doar 26 de voturi "impotriva" si 13 abtineri.
Un membru al TNL, Narcis Sofianu, a propus amendarea articolului 69 alineatul 2 al Statutului, astfel incat presedintele TNL sa fie membru cu drept de vot in Biroul Politic Central. Presedintele de sedinta Mircea Ionescu Quintus i-a spus acestuia ca, la urmatorul alineat al aceluiasi articol, Statutul prevede ca liderul TNL poate participa la sedintele BPC cu vot consultativ. Fostul lider liberal a fost sustinut si de presedintele Camerei Bogdan Olteanu, care le-a transmis tinerilor ca se pot reprezenta "prin cuvant si argument". (R.G.)
Prorocirile lui Watson
Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, a apreciat ieri, de la tribuna Congresului extraordinar al PNL, ca Tariceanu va fi premier "inca foarte multi ani" si le-a urat liberalilor ca "aroganta puterii" sa nu faca din acest partid o "secta exclusivista". El a facut aceasta afirmatie in contextul in care, anterior, declarase ca "este foarte bine daca nu sunt foarte multi fluturi in jur", facand aluzie la actualul vicepresedinte PLD, Gheorghe Flutur si criticand "oamenii din Romania care trec usor de la un partid la altul". Liderul liberalilor europeni a laudat realizarile Guvernului actual si si-a exprimat parerea ca Tariceanu a gresit atunci cand a spus ca va mai fi premier inca un an. "Veti fi premier inca foarte multi ani", a opinat Watson. (R.I.P.)
Apelul seniorilor
Seniorii PNL au facut un apel la unitatea liberalilor si au atras atentia ca se doreste distrugerea partidului. Ei i-au denuntat, ieri, de la tribuna congresului extraordinar al PNL, pe acei <<liberali de ocazie>>, care <<pun acum umarul la disparitia PNL de pe scena politica>>. Dupa ani grei de inchisoare si, ulterior, dupa bucuria reconstructiei PNL in Romania post-comunista, seniorii liberali si-au declarat acum amaraciunea pentru <<incercarea de distrugere a partidului>>. In timp ce Radu Campeanu, primul presedinte liberal post-decembrist, a adresat acest avertisment de la microfon, alt fost presedinte PNL, Mircea Ionescu Quintus a marturisit ca regreta ca a avut incredere in fosti colaboratori, care acum sunt <<unelte ale acestei distrugeri>>. (Rompres)
Flutur nu vede miza
Vicepresedintele PLD Gheorghe Flutur a declarat, ieri, in replica la afirmatia liderului ALDE, Graham Watson, ca "bataia din aripi a unui fluture poate provoca turbulente la mare distanta". "Este o teorie ca daca un fluture bate din aripi poate provoca turbulente la mare distanta, fiind valabila si la oponentii politici", a tinut sa-i explice vicepresedintele PLD lui Graham Watson. Flutur a caracterizat Congresul liberal ca fiind fara miza si a criticat numarul mare de posturi de vicepresedinti, sustinand ca triplarea acestora va determina o scadere de trei ori a PNL in sondaje. "Consider ca este un Congres al prabusirii PNL. Este si un congres al distantarii de PD", a apreciat Flutur. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.