Sansele lui nu erau deloc neglijabile. Nu pentru ca ar fi adus cu sine cine stie ce idei... Continuele hartuieli cu presedintele tarii (fapt aproape fara precedent) i-au slabit insa pe liberali. Multi dintre ei asteptau, prin urmare, inlocuirea in Co
Sansele lui nu erau deloc neglijabile. Nu pentru ca ar fi adus cu sine cine stie ce idei... Continuele hartuieli cu presedintele tarii (fapt aproape fara precedent) i-au slabit insa pe liberali. Multi dintre ei asteptau, prin urmare, inlocuirea in Coalitia DA cu noul partid "liberal-democrat", un satelit al viitorului partid prezidential al domnului Basescu, visat de acestia de doi ani incoace.
De un lucru n-au tinut, insa, seama consilierii de la Cotroceni - de o posibila intelegere intre PNL si PSD. Ea a survenit chiar in ajunul congresului: oferta Partidului Social Democrat (presedinte onorific domnul Ion Iliescu, presedinte activ domnul Mircea Geoana) de a sustine la nevoie in Parlament un guvern minoritar, de coloratura liberala. Intelegere contrara programului si Aliantei DA. Dar si comportamentul PD a fost contrar! Oferta a modificat substantial raportul de forte intre liberalii domnului Tariceanu, disidentii liberali ai domnului Stolojan si Partidul Democrat al domnului Boc. Deocamdata doar o oferta, dar liberalii pot respira linistiti.
Santajul domnilor Stolojan, Flutur and Co nu va lua poate sfarsit, dar a devenit deocamdata inoperant... Se poate crede ca democratii vor fi victimele propriilor manevre, mai abitir ca in piesele lui Caragiale. Pentru alegerile viitoare, ei vor trebui sa gaseasca locuri disidentilor liberali, amenintati sa ramana, vorba lui Caragiale, "fara coledzi".
In aceste conditii, capata sens declaratia de deunazi a premierului Tariceanu, ca va ramane in functie inca un an.
Congresul liberal decurge fara incidente; exista un singur candidat, Tariceanu. Asa se explica si atacul dur al domnului Tariceanu impotriva disidentilor liberali si a Partidului Democrat. Partidul Democrat a fost descris de Tariceanu ca purtator al unei culturi a confictului (cine poate contesta aceasta?) de n-ar fi decat comportamentul adesea arogant al presedintelui Basescu, criticat chiar pe culoarele Parlamentului European. Liberalilor le-a venit usor, deci, sa bata moneda din trecutul lor de 132 de ani, impletit cu istoria Romaniei moderne si sa acuze PD si PLD ca vor sa promoveze in partid o dictatura interna.
Se poate crede, insa, ca PNL va recurge la ajutorul PSD doar "in extremis", caci electoratul liberal va stramba probabil din nas; dar va prefera sa recurga la acest ajutor unei cedari a puterii, mai ales ca guvernarea liberala a inregistrat succese recunoscute si de Uniunea Europeana, chiar daca de ele nu beneficiaza toate categoriile sociale, deocamdata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.