Vineri, la ora 6 dimineata, Ambasada Statelor Unite din Atena a fost tinta unui atac cu lansator de grenada, care nu s-a soldat cu nici o victima, insa marcheaza opozitia de decenii fata de SUA a unei parti importante a societatii.

Atacul a fost lansat dintr-o cladire in constructie situata peste strada de ambasada, iar grenada, orientata spre stema cu vulturul american, a aterizat intr-o toaleta situata chiar in dreptul simbolului national al Statelor Unite.

Ministrul grec al ordinii publice, Vyron Polydoras, a anuntat ca s-au primit doua telefoane de la persoane care pretindeau ca atacul a fost realizat de gruparea „Lupta Revolutionara" (Epanastatikos Aghonas).

Chiar daca modul de operare seamana cu cel folosit indeobste de aceasta grupare, politia va confirma cine este autorul atentatelor abia in citeva zile, dupa ce vor fi analizate urmele de explozibil gasite la locul atacului.

„Teroristii"

Gruparea suspectata de a fi realizat lovitura si-a mai asumat in trecut atacuri impotriva Ministerului Ordinii Publice si a politiei grecesti si s-a declarat impotriva influentei pe care guvernul american o exercita in Grecia. Chiar daca sursele de informatie americane (de pilda MIPT Terrorism Knowledge Base realizata de Ministerul american pentru Securitate Interna) o califica drept grup terorist de extrema stinga foarte periculos, actiunile asumate de „Lupta Revolutionara" nu s-au soldat cu victime umane si au mai degraba valoare simbolica, fiind o voce pentru antiamericanismul multora dintre greci.

Antiamericanism

Multi dintre greci acuza Statele Unite de a fi sustinut dictatura militara din perioada 1967-1973. Dupa trecerea la democratia parlamentara, urmata indeaproape de aderarea Greciei la UE, sentimentul antiamerican a fost realimentat de efectele negative ale reformelor realizate sub imperativul liberalizarii economice cerute de integrarea europeana.

Ambasada sub focuri

De altfel, Ambasada Statelor Unite, care este situata intr-o zona centrala a capitalei grecesti, este des tinta protestelor si, in consecinta, este una dintre cele mai bine pazite edificii din Atena. Inconjurata de un zid de otel inalt de trei metri, cladirea este pazita de trupe de garda plasate nu numai la toate intrarile, ci si pe strazile dimprejur. In 1996, ambasada a mai fost tinta unui atac cu grenada, asumat de celebra grupare „17 noiembrie", ai carei membri au fost condamnati in 2003 pentru orchestrarea unei campanii de atacuri cu bomba, furturi si asasinate incepute in 1975.

Stinga in Grecia

Dat fiind ca numai 19 dintre cei 25 de membri ai gruparii „17 noiembrie" au fost inchisi, exista speculatii ca „Lupta Revolutionara" este o continuare a acelei miscari. Chiar daca o legatura directa intre cele doua grupari nu poate fi stabilita cu certitudine, ele au cu siguranta in comun ideologia luptei impotriva influentei americane, a raspindirii capitalismului si pentru idealurile de stinga.

In general, ideile de stinga sint mai bine primite in Grecia decit intr-o societate est-europeana precum Romania. Comunistii greci au reprezentat principala forta de rezistenta impotriva nazismului, precum si impotriva dictaturii militare.

Stinga greaca este insa fragmentata. Multi dintre vechii comunisti au ales sa ramina doar observatori ai scenei politice dupa ce esecul experimentului sovietic a devenit evident. La ora actuala, Partidul Comunist este sustinut de aproximativ 6-7% dintre alegatori. Partidul Social-Democrat PASOK este una dintre principalele forte politice din Grecia, dar este acuzat deseori ca imbratiseaza prea usor liberalismul economic. Restul activistilor de stinga sint impartiti intre diferite grupari, unii dintre ei fiind deschisi si spre forme de lupta care folosesc violenta drept instrument.