Anecdota. Cu citeva zile in urma, la CNA, niste domni care au obtinut o licenta de satelit pentru zona de vest au fost intrebati la un moment dat de ce se grabesc sa dea drumul la emisie. Raspunsul a venit senin si sincer dinspre omul de afaceri banatean: „Pai, se apropie campania electorala".

Agitatia media din ultimele luni nu e intimplatoare, iar un raspuns poate fi tocmai acesta: se apropie alegerile! De data aceasta, miza e mult mai mare. Voiculescu se agita pe linga „Evenimentul zilei" poate, poate lasa Ringier din pret si mai scoate un canal de talk-show. Patriciu involbureaza piata media cu oferte multe si variate - nu vrea doar ziar, vrea trust. La nivel local, iarasi, apele sint agitate.

Pe la inceputul anilor ‘90, banii veneau mai ales de la stat, politicienii erau mai puternici prin functia lor. Astazi, se poarta politica imbinata cu businessul privat. Banii nu mai vin direct de la Guvern. Deci poti fi angajat politic si mare combatant al puterii. Dar ar fi culmea sa mai pretinzi si eticheta de erou.

Cindva Guvernul Romaniei le dadea bani grei publicatiilor fidele, le platea practic orientarea cu publicitate de stat.

S-a intrerupt in 2001. Cind se taie robinetul la astfel de fonduri, dar se deschid robinetele private, unii comentatori isi recapata vitejia.

Cel mai amuzant e cuplul Stan-Cristoiu in emisiunile de la Antena 3. A murit o broasca testoasa? Basescu e de vina. S-a inecat Cristoiu cu ceaiul de dimineata? Basescu e de vina. Iar daca „omul cu laptopul" are impresia ca si Partidul Conservator are ceva vina (una mica de tot), sare repede domnul moderator si reglementeaza situatia.

Discutia politica in ziua de azi nu mai are nici un pic de aura eroica. Este mai mult caricaturala. Una era sa faci comentariu politic in anii ‘90, cind fesenisti de toate felurile aveau puteri imense si puteau trimite minerii peste tine, alta e sa o faci acum doar pentru ca asa e formatul emisiunii…

Nucleul greu al jurnalismului s-a mutat in alte zone. E mult mai dificil sa scrii in domeniile economic, media sau chiar cultura, decit pe politic. Politicul e de prea multe ori prilej de isterie ieftina pentru o audienta la fel de ieftina.