1.300 de liberali participa astazi la un congres pentru „linistea PNL". Tariceanu nu are contracandidat, insa pentru functiile de vicepresedinti exista citeva dueluri echilibrate.

Congresul extraordinar al PNL, ale carui lucrari incep astazi la Palatul Parlamentului, a fost precedat in ultimele trei zile de o febrila activitate de culise. Au avut loc reuniuni secrete ale diverselor grupuri pentru a stabili cine pe cine sustine, candidatii au inrosit telefoanele pentru a-si aranja voturi.

Blaturi marca Pinalti

Cu 24 de ore inainte de congres, au transpirat in presa informatii privind retragerea lui Ludovic Orban si a lui Bogdan Olteanu - din cursa pentru vicepresedintia domeniului comunicare- imagine, si a lui Romeo Stavarache si Cristian David - din batalia pentru vicepresedintia zonala Moldova. Potrivit zvonurilor, candidatii moldoveni s-ar fi retras pentru a-i face loc lui Vosganian, pentru ca acesta sa nu-l concureze pe Teodor Atanasiu la sefia domeniului mediu de afaceri, fostul ministru al Apararii fiind unul dintre protejatii lui Tariceanu.

Cu exceptia lui David, care ne-a declarat ca s-a retras „in urma unor intelegeri politice", ceilalti trei au infirmat ca ar fi facut pasul inapoi. Vosganian a refuzat sa ne spuna pentru ce functie candideaza, semn ca ieri inca nu se batuse chiar totul in cuie. Surse din partid ne-au informat insa ca Vosganian si-a „mutat" candidatura, de la domeniul mediu de afaceri la sefia Nord-Est, confirmind astfel „culoarul" pentru Atanasiu. „A plecat Pinalti, dar blaturile au ramas", a comentat un neutru miscarile de ultima ora de pe terenul candidaturilor.

Orban-Olteanu, derby-ul zilei

De departe cea mai tare „confruntare" a zilei este cea dintre seful PNL Bucuresti, Ludovic Orban, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Paradoxal, desi functia detinuta de Olteanu ar parea sa reprezinte un avantaj, Orban are prima sansa, deoarece are in spate cele aproximativ 700 de voturi ale Ligii Sudului (delegati din judetele din Oltenia, Munteania, Dobrogea, sudul Moldovei si Bucuresti). Echilibrat se anunta si duelul dintre Adrian Cioroianu si Mihai Razvan Ungureanu. Teoretic, primul poate beneficia de antipatia liberalilor fata de relatiile bune dintre ministrul de Externe si Traian Basescu. Norica Nicolai si Radu Stroe sint, de asemenea, favoriti in fata lui Adrian Iorgulescu, respectiv Victor Dobre, deoarece, conform unor surse din partid, sint sustinuti de Liga Sudului.

In ceea ce priveste competitia pentru functiile de vicepresedinti regionali, exista un singur duel echilibrat, in zona Centru, unde ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, are un adversar de ultima ora, in persoana lui Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate nationala al premierului Tariceanu.

In celelalte „euroregiuni" unde sint cite doi candidati, parlamentarii Puiu Hasotti, Adrian Miutescu, Cornel Popa si Mircea Ciopraga sint favoriti certi, avind adversari lideri doar cu notorietate judeteana. Pentru sefia zonei Nord-Est, Stavarache are un usor avantaj fata de Vosganian, pentru ca este sustinut de cinci judete, fapt ce i-a permis o negociere incrucisata a voturilor.

Presedintele liberal nu are contracandidat Pentru functia de presedinte al partidului, premierul Tariceanu nu are contracandidat. Astfel, se poate spune ca reuniunea liberala la nivel inalt reprezinta o reconfirmare a acestuia la sefia partidului. Miza Congresului extraordinar o reprezinta insa linistirea apelor in partid prin cooptarea in conducere a exponentilor mai multor curente interne, pentru a se evita eventuale plecari spre platformisti. Practic, se poate spune ca aceasta convocare a Congresului extraordinar se datoreaza 100% platformistilor. Dupa cum se stie, initial, dupa excluderea din partid a lui Stoica si Stolojan, Delegatia Permanenta a PNL s-a pronuntat impotriva unui congres extraordinar. Dupa lansarea platformei, acelasi for de conducere a revenit si a votat in favoarea convocarii congresului, miza fiind, la ora respectiva, o eventuala competitie intre Tariceanu si Stolojan la sefia PNL. Cum ultimul nu a dorit sa participe la un congres organizat de echipa Tariceanu, miza initiala a cazut.

Flutur nu crede in „Petro-Congres" Numarul doi al platformistilor, fostul vicepresedinte al PNL Gheorghe Flutur, a declarat ieri la Cluj ca, din punctul sau de vedere, Congresul PNL, pe care l-a numit „Petro-Congres", seamana mai degraba cu un consiliu de administratie. „Acesta este un Congres fara miza, care a scos principalii competitori din joc din timp", a subliniat Flutur.