Partidul National Liberal va inainta in Parlament un proiect de lege prin care va cere modificarea conditiilor de participare a militarilor la misiuni in afara granitelor tarii.
Proiectul liberalilor introduce conceptul de "operatii de gestiona
Partidul National Liberal va inainta in Parlament un proiect de lege prin care va cere modificarea conditiilor de participare a militarilor la misiuni in afara granitelor tarii.
Proiectul liberalilor introduce conceptul de "operatii de gestionare a crizelor", pentru sincronizarea legislatiei romanesti cu prerogativele Uniunii Europene in domeniu. Daca in actuala lege, pentru misiunile de aparare colectiva, de gestionare a crizelor, in sprijinul pacii si pentru misiunile de asistenta umanitara, presedintele doar informeaza Parlamentul in termen de cinci zile de la luarea deciziei, in proiectul liberal, toate aceste misiuni, la care se aduga si cele de tip coalitie, sunt aprobate de Parlament, cu 2/3 din numarul total al parlamentarilor, dupa ce propunerea este avizata de comisiile de specialitate. In cazuri exceptionale, pentru operatiuni sub conducerea NATO sau pentru operatiuni UE de gestionare a crizelor, presedintele poate lua hotararea trimiterii de trupe fara aprobarea Parlamentului, urmand ca aceasta decizie sa fie supusa aprobarii Legislativului in cinci zile de la adoptare. Actuala lege 42 prevede ca, la propunerea MApN, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii analizeaza si hotaraste, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, fortele si mijloacele ce pot fi puse la dispozitie in anul urmator, in vederea participarii la misiuni externe. In varianta liberala, MApN face propunerea catre CSAT, dupa avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si pentru buget, finante si banci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.