O serie de documente secrete din arhiva Marii Britanii care au fost recent declasificate dezvaluie faptul ca MI5 (Serviciile britanice de spionaj) a refuzat o initiativa de asasinat asupra lui Adolf Hitler, afirmand ca "Hitler este mai util in viata decat mort".
Astfel, conform presei britanice, un agent secret britanic care s-a oferit sa-l ucida pe Hitler aruncandu-se in aer in preajma sa, a fost refuzat categoric de Serviciile Secrete britanice.
Oferta sinucigasa a fost facuta de catre Eddie Chapman, un infractor "profesionist" si spargator de seifuri, care fusese antrenat de nazisti ca spion si care a devenit, in timpul razboiului, unul dintre cei mai de succes agenti dubli, cu numele de cod Zigzag.
Inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Eddie Chapman era un escroc care excela in spargerea seifurilor. Mai mult decat atat, el se inhaitase cu bandele din West End si, fiind un cuceritor, seducea femei din inalta societate a Londrei, dupa care le santaja cu fotografii facute de un complice.
A fost arestat in Scotia, dar, fiind eliberat pe cautiune, a fugit. A fost prins in final si incarcerat in Insulele Channel, din Jersey, unde avea de ispasit o pedeapsa de 15 ani. Primul an de razboi l-a prins in inchisoare.
Cand nazistii au invadat Insulele Channel in iunie 1940, Chapman a fost recrutat de catre serviciile secrete militare germane care l-au specializat pe tanarul agent in acte de sabotaj. Dupa instruire, nemtii l-au trimis pe acesta, in decembrie 1941, in misiune in Marea Britanie.
Imediat ce a ajuns pe pamant britanic, Chapman s-a dus la serviciile secrete britanice, carora le-a povestit totul despre misiunea sa. Pentru a nu-i distruge acoperirea, MI5 a inscenat un act de sabotaj asupra tintei impuse de nazisti lui Chapman (la o fabrica de avioane din Hatfield, Hertfordshire. Pentru faptele sale "eroice", ulterior, nemtii i-au acordat lui Chapman Crucea de Fier, transformandu-l in singurul englez decorat de nemti de la razboiul franco-prusac).
Celor de la MI5, tanarul de doar 27 de ani le-a spus ca este interesat sa se intoarca in Germania ca agent dublu si ca vrea sa-l ucida pe Hitler in timpul unei reuniuni naziste.
Documentele care au fost clasificate inca din timpul razboiului au fost facute publice. Printre paginile acestora se afla si o conversatie intre Chapman si ofiterul britanic Ronnie Reed.
In timpul conversatiei, Reed l-a avertizat pe Chapman ca orice tentativa la viata lui Hitler echivaleaza cu sinuciderea. "Chiar daca reusesti sau nu, vei fi lichidat pe loc" i-a spus ofiterul, insa Chapman i-a replicat ca "da, dar ce mod de a muri!".
Potrivit dosarelor de arhiva, Chapman i-a spus lui Reed ca superiorul sau german, un ofiter pe care il cunostea doar ca pe "dr Graumann", ii promisese ca-l va lua la reuniunea nazistilor daca isi va duce la bun sfarsit misiunea in Marea Britanie si ca-i va asigura un loc bun astfel incat sa poata sta in apropierea Fürherului.
"Ei cred ca sunt pro-nazist si mai cred ca dr. Graumann isi va tine promisiunea. Apoi, il voi ucide pe Hitler... avand in vedere cunostintele mele in materie de explozibile, ar trebui sa fie un plan foarte simplu" l-a asigurat Chapman pe Reed.
Ofiterul britanic le-a spus superiorilor sai de la MI5 despre oferta lui Chapman. "El crede ca nu exista o cale mai buna sa paraseasca lumea asta decat printr-un gest care sa-i asigure un loc de cinste in istoria universala".
Presa britanica subliniaza faptul ca oferta tanarului agent a ajuns in mod sigur pana la primul ministru de atunci, Winston Churchill, care s-a aratat interesat personal de cazul Zigzag. In orice caz, oferta de asasinat asupra lui Hitler a fost refuzata, din motive care nu sunt clare nici pana in ziua de astazi.
Istoricul britanic M.R.D. Foot este de parere ca au existat mai multi factori care au dus la refuzarea planului, inclusiv politica britanicilor care nu agreau uciderea sefilor de stat, sau o lipsa de incredere in Chapman.
"SOE (Brigada de Operatiuni Speciale) a mai avut un plan de asasinare a lui Hitler in 1944, insa si acest plan a fost refuzat. Fie din cauza ca se credea ca este imposibil ca un agent inarmat sa ajunga in preajma lui Hitler, fie ca se credea ca Fürherul era mai util viu decat mort, mai ales ca strategiile sale devenisera in mod clar haotice", a mai declarat Foot.
Potrivit aceluiasi raport, Chapman s-a intors in Germania ca agent dublu, dar cu indicatii clare de la seful sau, colonelul Tommy "Tar" Robertson sa nu ia vreo masura extrema.
Chapman a supravietuit razboiului si, datorita activitatii sale ca agent secret, a fost gratiat de pedeapsa pe care o primise ca infractor. Eddie Chapman a murit in 1997, la varsta de 83 de ani.