UE a impus Romaniei sa finalizeze identificarea cailor si sa elibereze pasapoarte pentru aceste animale, pana la 31 decembrie 2006, insa termenul nu a fost respectat, principala cauza fiind transferarea responsabilitatilor de la o institutie la alta
UE a impus Romaniei sa finalizeze identificarea cailor si sa elibereze pasapoarte pentru aceste animale, pana la 31 decembrie 2006, insa termenul nu a fost respectat, principala cauza fiind transferarea responsabilitatilor de la o institutie la alta si lipsa cipurilor, informeaza NewsIn. Responsabilitatea identificarii si inregistrarii cailor a fost plimbata de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) la Autoritatea Hipica Nationala (AHN) si la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ). Potrivit unui ordin ministerial, ANARZ trebuia sa finalizeze identificarea cailor si, lucru esential, sa elibereze pasapoarte pentru fiecare cal. Actul normativ prevedea ca fara pasaport calul nu poate sa paraseasca curtea proprietarului, nici macar pentru a fi sacrificat la abator, aceasta masura fiind valabila incepand cu 1 ianuarie 2007. Responsabili de la ANH au declarat ca, pana acum, au fost eliberate doar 1000 de pasaporte pentru caii sportivi. Prin urmare, cei aproximativ 870.000 de cai existenti in Romania nu ar mai avea dreptul sa circule, deoarece nu au pasapoarte. Cat priveste identificarea, numai 40% dintre cai au cipuri, astfel ca responsabilitatea va ajunge din nou la AHN. Identificarea animalelor are legatura cu controlul bolilor la animale pe teritoriul Romaniei.
Cea mai grava boala a cailor este anemia infectioasa, cunoscuta si sub denumirea de "SIDA cailor", care nu are impact asupra oamenilor. Presa a relatat ca aproape 6000 de proprietari de cai din Romania asteapta inca din primavara anului trecut despagubirile pentru caii bolnavi de anemie infectioasa, pe care i-au dat spre sacrificare. Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, a dispus infiintarea unui grup de lucru format din reprezentanti ai ministerului si ai ANSVSA care sa verifice modul in care au fost acordate despagubirile pentru sacrificarea cailor bolnavi de anemie infectioasa, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. In functie de concluziile raportului, care trebuie finalizat pana pe 15 ianuarie, ministrul va dispune masurile necesare privind despagubirile destinate crescatorilor de cai. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.