Institutul National de Administratie Timisoara a incheiat un contract de noua miliarde de lei cu logodnicul unei directoare de la INA Bucuresti. Din acest contract, INA Timisoara a incasat mai putin de doua miliarde.

Centrul regional INA Timisoara a fost infiintat in 2002 special pentru a organiza cursuri de perfectionare a functionarilor publici din vestul tarii. INA Timisoara functioneaza sub coordonarea INA Bucuresti, dar are independenta in ceea ce priveste incheierea de contracte de asociere.

Pe 13 octombrie 2004, conducerea INA Timisoara a decis sa incheie un contract de parteneriat cu firma bucuresteana SC Activ Media Plan SRL, care are acelasi obiect de activitate: cursuri de perfectionare. Contractul a fost incheiat pe o perioada de doi ani si a expirat in decembrie 2006. Colaborarea dintre cele doua parti prevedea ca firma privata sa se ocupe de organizarea cursurilor, adica alegerea unui hotel si aducerea citorva profesori care sa le predea functionarilor publici diverse cursuri, iar INA Timisoara le elibera cursantilor certificate de absolvent al unui curs de perfectionare, acte recunoscute de catre Ministerul Administratiei. Un curs costa 450 RON, fara sa fie incluse in acest pret cazarea, masa si transportul, bani platiti de institutiile in care lucrau cursantii. Conform unor surse din INA, din banii platiti pe un certificat, INA Timisoara primea doar 100 RON, restul de 350 RON intrind in contul firmei private. In doi ani au fost organizate 81 de programe, fiind eliberate 1.930 de certificate. Un calcul scurt ne arata ca firma privata a incasat din aceasta afacere aproape sapte miliarde de lei, in timp ce INA Timisoara a primit mai putin de doua miliarde de lei vechi.

„Nu are nici o legatura ca am dormit in acelasi pat"

Teoretic, INA Timisoara avea toate pirghiile necesare pentru a desfasura singura aceste programe, context in care institutia de stat ar fi incasat toti banii. Intrebat care au fost motivele pentru care a incheiat contractul de colaborare cu firma Activ Media Plan, Mirel Petru Boldici, directorul INA Timisoara, ne-a explicat: „Colaborarea cu Activ Media Plan s-a realizat pentru ridicarea nivelului calitatii programelor de perfectionare, prin folosirea unor lectori din Bucuresti". Boldici a refuzat sa ne ofere informatii din acest contract, referitoare la banii incasati de institutia pe care o conduce. El ne-a explicat ca astfel o sa afle concurenta ce preturi practica si asta o sa dauneze pe viitor afacerilor INA Timisoara.

Potrivit Registrului Comertului, firma Activ Media Plan a fost inregistrata pe 25 august 2004, iar la data semnarii contractului de colaborare avea o experienta de nici doua luni. Intrebat cum a ajuns aceasta firma sa propuna tocmai centrului regional de la Timisoara o astfel de colaborare, directorul Boldici a raspuns vag: „Nu mai stiu exact. A fost acum doi ani. Parca prin intermediul INA Bucuresti".

Actionarul 100% al acestei firme este Gheorghita Brunel din Pucioasa, judetul Dimbovita, dar si-a inregistrat firma in Bucuresti, avind sediul in apartamentul Nicoletei Samsaru, care era atunci directorul Departamentului de formare specializata din cadrul INA Bucuresti. Ea ne-a declarat ca a acceptat sa-si puna casa ca sediu social pentru firma lui Brunel, deoarece, „la acel moment, patronul firmei locuia la mine si urma sa fie sotul meu, dar n-a mai fost sa fie". Intrebata daca nu gaseste cumva un conflict de interese in incheierea acestui contract de asociere, Nicoleta Samsaru ne-a raspuns: „Nu exista nici un conflict de interese. Faptul ca am dormit in acelasi pat cu patronul firmei nu are nici o legatura".

Brunel: „E o piata libera"

„Nu vad nimic in neregula cu acest contract de asociere. E o piata libera. Contractul cu INA Timisoara nu l-am mai reinnoit. Contractul incheiat cu Nicoleta Samsaru era un simplu contract de comodat", a precizat Brunel. La scurt timp dupa ce afacerea a inceput sa functioneze, Gheorghita s-a despartit de Nicoleta, care a plecat la rindul ei de la INA Bucuresti. „Am plecat din INA pentru ca s-a asimilat de catre anumite persoane din institutie ca as face si alte activitati pentru aceasta firma (Activ Media Plan - n.r.), ceea ce nu este adevarat. A fost o greseala pentru viata mea personala, ca am locuit in acelasi apartament cu patronul firmei", ne-a declarat Nicoleta.

Anticoruptie cu Nicoleta Pe 27 aprilie 2006, Nicoleta si-a facut propria firma, cu acelasi obiect de activitate, unde actionari sint parintii ei si un francez. Anul trecut, aceasta firma (Expert Consulting&Training Team SRL) a lucrat si ea cu INA Timisoara. „Am avut intr-adevar un contract de asociere cu o firma din Focsani, care lucra direct cu INA Timisoara. Deci era un contract de subcontractare", a precizat Nicoleta. Intre timp, Nicoleta se pare ca s-a lasat de aceasta afacere si s-a angajat cu norma intreaga la Transparency International, un ONG care lupta pentru combaterea coruptiei din Romania. Ultimul sau proiect se intituleaza Program de buna guvernare si rezistenta institutiilor publice la coruptie.