Prima enciclopedie online asupra violentelor in masa care au avut loc in secolul al XX-lea, de la Holocaust la genocidul din Rwanda, va fi lansata in 2007 de o echipa de specialisti internationali. "In materie de distrugere a populatiilor civile, sec
Prima enciclopedie online asupra violentelor in masa care au avut loc in secolul al XX-lea, de la Holocaust la genocidul din Rwanda, va fi lansata in 2007 de o echipa de specialisti internationali. "In materie de distrugere a populatiilor civile, secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sumbre din istorie", a explicat Jacques Semelin, profesor la Centrul de studii si cercetari internationale (CERI), inaintea unei conferinte care a avut loc la Marsilia.
Actualitatea judiciara internationala dovedeste acest lucru: la Bagdad, procesul a sase fosti responsabili din timpul regimului lui Saddam Hussein, acuzati de masacrarea a aproape 180.000 de kurzi in perioada 1987-1988, a fost redeschis saptamana aceasta, in timp ce Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie va deschide joi procesul unuia dintre presupusii responsabili ai asediului orasului Sarajevo care a facut mii de victime in randul populatiei civile intre anii 1992 si 1995, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Nu exista nici o baza de date care sa adune cunostintele noastre. Enciclopedia trebuie sa acopere aceasta lacuna", a declarat Semelin. Autorul unei opere impozante despre geneza crimelor in masa "Purifier et detruire" ("A purifica si a distruge"), profesorul a reunit, in 2004, 40 de cercetatori din lumea intreaga pentru a pune pe picioare acest proiect unic. "Lucram cu dinamita", a recunoscut profesorul, pentru ca interpretarea evenimentelor istorice suscita frecvent polemici, iar manipularile istoriei masacrelor sunt numeroase.
Pentru a evita aceste capcane, metodologia enciclopediei, care va avea adresa de Internet www.massviolence.org, va fi "extrem de riguroasa", a subliniat Semelin. Site-ul propune cronologii, studii de caz pe fiecare tara si contributii teoretice asupra genocidului validate de un comitet stiintific. Limbajul va fi unul abordabil, iar textele vor fi scrise in engleza dar studiile de caz vor fi traduse in limba tarii despre care se dezbate. Accesul la aceasta enciclopedie va fi gratuit. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.